Ton en Annemiek Peek aan boord van de Noordster in de haven van Veendam (foto Bert Woltjes).
Ton en Annemiek Peek aan boord van de Noordster in de haven van Veendam (foto Bert Woltjes).

‘Toeristen’ al meer dan een jaar in Veendam

Algemeen

VEENDAM - Aan de Molenstreek in Veendam ligt al meer dan een jaar de Noordster afgemeerd. De opvarenden zijn het echtpaar Peek en scheepshond Iris. De ‘toeristen’ vinden het prachtig in Veendam en zijn van plan er nog een tijdje te blijven. 

Ton (70) en Annemiek (71) Peek komen oorspronkelijk uit het Utrechtse IJsselstein. Daar had het echtpaar een loodgietersbedrijf dat ze in 2004 verkochten, waarna ze er voor kozen om varend rond te trekken. Met hun 25 meter lange vrachtschip Bolivar doorkruisten ze jarenlang Frankrijk.

In 2018 werd teruggekeerd naar Nederland om na wat omzwervingen uiteindelijk in Winschoten te belanden. Daar wilde het echtpaar wat langer in de haven blijven liggen, maar daarvoor werd geen toestemming gegeven. In Veendam was deze mogelijkheid er wel en dus belandde men in de Parkstad.

Door een val in het schip brak mevrouw Peek haar bekken en moest ze naar het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal om geopereerd te worden. Vervolgens ging ze naar Veenkade Meander om te revalideren. En zo kon het gebeuren dat men langer dan gepland in de haven van Veendam bleef liggen. Dat beviel zo goed dat men er nu nog steeds ligt en mevrouw Peek er zelfs van Meander thuiszorg krijgt.

Het schip de Bolivar is inmiddels verkocht en men heeft nu de beschikking over de Noordster, een tot woonboot omgebouwde kotter van 27 ton uit 1930. De heer Peek heeft nog de beschikking over een kamer in Stadskanaal, vooral ook om een postadres te hebben. Heel praktisch is dit niet en dus zoekt het echtpaar nog een kamer of appartement in Veendam om hier een postadres te hebben. Men is van plan om nog een tijdje in Veendam te blijven, omdat het prima bevalt. ,,De mensen hier zijn leuk’’, aldus het echtpaar Peek. Ze doen dagelijks hun boodschappen in de Parkstad en hebben ook verder rondgekeken. Vooral het Veenkoloniaal Museum heeft indruk gemaakt. 

In september gaat de Noordster tijdelijk naar Harlingen om een zeereling om het schip te plaatsen. Dat is nodig omdat mevrouw Peek niet meer zo goed kan lopen sinds haar val op het vorige schip.