Het jubilerende echtpaar met wethouder Ans Grimbergen. Foto: Henk Drenth.
Het jubilerende echtpaar met wethouder Ans Grimbergen. Foto: Henk Drenth.

Joop en Rie Brinkman uit Veendam 65 jaar getrouwd

Algemeen

VEENDAM - Joop en Rie Brinkman (beiden 91 jaar) uit Veendam hebben vorige week hun 65e trouwdag gevierd. Wethouder Ans Grimbergen bezocht het echtpaar en bracht namens de gemeente de felicitaties over.


Joop Brinkman is geboren in Enschede, terwijl zijn echtgenote Rie het levenslicht zag in Zwolle. Hun eerste ontmoeting was in 1945 bij de padvinderij in Zwolle. De oorlog was nog maar net afgelopen en de padvinderij was weer opgericht. De 15-jarige Joop en de 14-jarige Rie hadden zich direct aangemeld als lid.  Op 17 juni 1950, op zijn verjaardag, vroeg Joop Brinkman of Rie ‘zijn meisje’ wilde worden. De verloving was op 12 augustus 1952. Vier jaar later gaven ze elkaar het ja-woord op het gemeentehuis van Zwolle.

Chef Sociale Zaken

Brinkman had in 1968 bij de gemeente Staphorst gesolliciteerd voor een baan als chef Sociale Zaken. Het echtpaar heeft zes jaar in Staphorst gewoond. In 1973 werd hij gevraagd om naar Veendam te komen. Veendam kende hij alleen van de voetbalvereniging BV Veendam. Op Hemelvaartsdag trokken ze naar de Parkstad. ,,Een leuke plaats met een mooi centrum”, was het oordeel. Zo zijn ze na een fijne periode in Staphorst een nieuwe uitdaging aangegaan in Veendam. 

Naaldvakken

Rie Brinkman heeft als onderwijzeres ‘naaldvakken’ gegeven. Ze gaf les op diverse scholen. In haar vrije tijd heeft ze veel vrijwilligerswerk gedaan vanuit de Hervormde kerk van Wildervank. Samen met haar man heeft ze in Staphorst de Christelijk Nationale school opgericht. 

Scheidsrechter

Joop Brinkman is meer dan 10 jaar scheidsrechter geweest bij de KNVB. Ook was hij jeugdleider. Later leidde hij scheidsrechters op in Winschoten, Groningen en Veendam. Ook hij heeft zich ingezet voor de hervormde kerk en hij was jarenlang voorzitter van de Theosofische Verenigingen in Groningen.

Odd Fellows

Beide echtelieden zijn id van de Odd Fellows Loge: Joop al 39 jaar van de Sems Loge en Rie 38 jaar van de Margaretha Hardenberg Rebekkahloge. Ze houden allebei van tuinieren en van hortensia’s. Tot hun vijfentachtigste hebben ze nog heel veel gewandeld. De kleinkinderen gingen vaak mee en van elke wandeltocht werd een logboekje bijgehouden. Beiden deden ook aan yoga, ook een manier om fit te blijven. 

Het echtpaar heeft twee kinderen, drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen gekregen.