De 100-jarige ZK4 Albatros.
De 100-jarige ZK4 Albatros.

Kuin en Schmaal openen Oktober Kindermaand in Pekela en Veendam

Algemeen

PEKELA/VEENDAM - Burgemeester Jaap Kuin en loco-burgemeester Henk Jan Schmaal zullen woensdag Oktober Kindermaand openen in de gemeenten Pekela en Veendam. Beiden gaan dan voorlezen.


Het is al jaren traditie dat burgemeesters het figuurlijke startschot geven voor Oktober Kindermaand door te lezen. Kuin doet dat woensdag in de Hendrik Westerschool in Oude Pekela, Schmaal in Kindcentrum Westerwinde in Veendam.

Creatieve en spannende activiteiten

Oktober Kindermaand is de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden. Aan Oktober Kindermaand doet weer een keur aan instellingen mee. Het programma is te raadplegen via www.kindermaand.nl.

ZK4 Albatros

Het verhaal dat wordt voorgelezen is speciaal voor dit doel geschreven door de bekende Groninger auteur Jan Siebo Uffen. Het verhaal De Albatros, een meeuw van een eeuw speelt zich af in Zoutkamp. Doortje en Jan uit Katwijk mogen een dagje meevaren met Koert, schipper van de ZK4 Albatros. De kinderen kijken hun ogen uit op dit garnalenschip dat honderd jaar geleden werd opgeleverd als beurtschip en leren onderweg de nodige Groningse woorden. Illustraties bij het verhaal zijn gemaakt door Marion Roelink. Het voorleesverhaal is geschikt voor midden- en bovenbouw.

Prijsje

Ook dit jaar worden er onder alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen, bij de derde sticker krijgen ze een prijsje. Het evenement wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. Organisatie is mede mogelijk dankzij de inzet van gemeenten, de culturele instellingen en de scholen.