Sipke Swierstra tijdens zijn afscheidsreceptie in vanBeresteyn. Foto: Bert Woltjes.
Sipke Swierstra tijdens zijn afscheidsreceptie in vanBeresteyn. Foto: Bert Woltjes.

Sipke Swierstra, langstzittende waarnemend burgemeester van Nederland, zwaait af

Algemeen

VEENDAM - Na bijna 8 jaar waarnemend burgemeesterschap heeft Sipke Swierstra vrijdag afscheid genomen van de gemeente Veendam. Dat gebeurde met een bijzondere raadsvergadering en een lopende receptie in vanBeresteyn.


,,Wij namen afscheid van de langstzittende waarnemend burgemeester in de geschiedenis van de provincie Groningen en zelfs van ons land”, gaf Commissaris van de Koning René Paas aan. ,,Sipke heeft het ruim 94 maanden gedaan. Daarmee laat hij alle andere waarnemers achter zich.”

‘Ziet eruit als een burgemeester’ 

Swierstra was jarenlang gedeputeerde in de provincie Drenthe. ‘Veendam’ was, tot verbazing van Paas, pas zijn eerste burgemeestersklus. ,,Ik begrijp niet waarom hij niet altijd al burgemeester is geweest. Sipke ziet eruit als een burgemeester. Hij heeft de uitstraling van een burgemeester. En hij handelt als een burgemeester. Sipke is, kortom, ‘every inch a burgemeester’.”

Verbinder en diplomaat

Volgens de CdK is de bescheiden Swierstra een verbinder en diplomaat. ,,Hij kan met iedereen omgaan, luistert goed en blijft altijd rustig en vriendelijk. Tegelijkertijd durft hij verantwoordelijkheid te nemen. Ook in andere moeilijke dossiers heeft hij dankzij zijn diplomatieke gaven verschil kunnen maken.”


Woensdag wordt Berry Link geïnstalleerd als Kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Veendam.