Burgemeester Sipe Swierstra heeft bloemen meegenomen voor de 102-jarige. Foto: Henk Drenth.
Burgemeester Sipe Swierstra heeft bloemen meegenomen voor de 102-jarige. Foto: Henk Drenth.

Veendamse viert 102e verjaardag

Algemeen

VEENDAM - Jantje Kornelia Schwankhaus-Kip is 102 jaar oud geworden. De Veendamse kreeg maandag bezoek van de vertrekkende burgemeester Sipke Swierstra, die namens de gemeente de felicitaties overbracht.


Jantje Kornelia Schwankhaus-Kip is een echte Veendamse. Haar wieg stond in de Verlengde Kerkstraat in de Parkstad. Inmiddels woont ze in De Breehorn. Om de respectabele leeftijd van 102 te bereiken, heeft ze overigens geen speciale dingen gedaan of gelaten.

Radio Kip 

De 102-jarige is in 1940 met Johan Hendrik (Henk) getrouwd. Haar man moest als militair naar Frankrijk en vlak voor de oorlog hebben ze elkaar nog vlug het ja-woord gegeven. Jantje is een dochter van Kornelis Kip, de grondlegger van de latere bruin- en witgoedzaak Radio Kip. 

Gado 

Op haar twintigste was ze haar man Henk Schwankhaus bij de Gado tegengekomen. Jantje was conductrice, Henk de buschauffeur. Het was gezellig in de bus met een gesprekje hier en daar. Het was een mooie tijd. Tijdens een feestavond bij Hotel De Vries in de Kerkstraat was de verkering begonnen. 

Wasmachines 

De Veendamse heeft ook nog enige tijd in de zaak van haar vader gewerkt. Onder dezelfde naam werd de zaak later door haar man Henk voortgezet. Tijdens de opkomst van de wasmachines, voor veel gezinnen nog onbetaalbaar, werden deze in de wijde omgeving ook verhuurd. In 1963 werd de zaak door zoon Kees overgenomen. In 1997 werd het bedrijf verkocht aan de Expert-groep.