Afbeelding

‘Breng milieugevolgen voor omgeving medische isotopen-fabriek Veendam goed in beeld’

Algemeen

VEENDAM - Wat de risico’s zijn bij een calamiteit en wat de milieugevolgen voor de omgeving zijn moet in het milieueffectrapport voor de nieuwe medische isotopen-fabriek in Veendam duidelijk omschreven worden.


Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ANVS had de Commissie gevraagd te adviseren over de inhoud van het milieueffectrapport

Het bedrijf SHINE Medical Technologies wil, zoals bekend, in de gemeente Veendam een fabriek bouwen voor het produceren van medische isotopen. Deze isotopen worden gebruikt in onderzoek en behandeling van hart- en vaatziekten en kanker. De beoogde locatie is een agrarisch terrein naast de provinciale weg N33. Voordat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming besluit over de Kernenergiewetvergunning, worden de milieugevolgen eerst onderzocht in een milieueffectrapport.

Het rapport moet duidelijk aangeven wat de gevolgen van de fabriek zijn voor de omgeving, zoals voor omwonenden. ,,Laat zien wat de uitstoot van radioactieve stoffen is en de stralingsbelasting voor de omgeving. Onderzoek of er mogelijkheden zijn om deze te beperken”, stelt de commissie. De Commissie adviseert daarnaast aan te geven wat de milieurisico’s zijn bij een storing of een calamiteit, bijvoorbeeld bij een aardbeving.

De fabriek komt op een nu nog agrarisch terrein. Daarom adviseert de Commissie ook in het rapport aan te geven waarom voor deze locatie is gekozen.