Het echtpaar Girdhari met burgemeester Berry Link. Foto: Henk Drenth.
Het echtpaar Girdhari met burgemeester Berry Link. Foto: Henk Drenth.

Primeur voor diamanten echtpaar Girdhari met bezoek burgemeester Berry Link

Algemeen

VEENDAM - Radjpal (83) en Soebhadra Girdhari (76) uit Veendam zijn zestig jaar getrouwd. Het echtpaar kreeg maandag bezoek van de kersverse burgemeester Berry Link. Het was zijn eerste bezoek aan een jubilerend echtpaar in Veendam. In plaats van bloemen had Berry Link Veendammer Veenkloeten meegenomen: heerlijke chocoladetruffels.


Radjpal en Soebhadra Girdhari zijn geboren in Paramaribo. In 1957 hebben ze elkaar leren kennen. Zij was onderweg naar school en hij zat op de trekker om op het land te gaan ploegen. ,,Hij had mij gezien en werd verliefd. Via anderen was hij met mij in contact gekomen. Met een meisje praatte je niet direct. In Suriname was het nog heel streng. Nu is dat niet meer zo”, vertelt Soebhadra Girdhari.

Eén groot feest 

In 1961 heeft het echtpaar elkaar het ja-woord gegeven in een grote tent op het erf van de vader van de bruid. Met 500 bruiloftsgasten was de hele tent vol. Een Surinaamse bruiloft is dan ook altijd één groot feest. In 1975 is het echtpaar naar Nederland gekomen. Er waren onenigheden door families heen over de onafhankelijkheid van Suriname. Mensen die het er niet mee eens waren, moesten naar Nederland. De kinderen waren toen nog klein. De jongste was drie jaar. Inmiddels woont het echtpaar al 37 jaar in Veendam.

Polijsten van beeldbuizen 

Radjpal Girdhari heeft bij Philips in Winschoten gewerkt met het polijsten van beeldbuizen. Er mocht geen enkele oneffenheid achterblijven. In Stadskanaal werden de beeldbuizen gemonteerd in televisietoestellen. Zijn vrouw soldeerde bij Wedeka elektronica componenten op prints voor televisies, medische apparaten en andere elektronische toepassingen. Inmiddels gooit Radjpal regelmatig met kameraden een hengeltje uit bij het gemaal bij de Sluisweg. Soebhadra is de keukenprinses met uiteraard heerlijke Surinaamse gerechten. En ze redt zich ook goed met de Hollandse gerechten, ter afwisseling.


Het echtpaar heeft 6 kinderen gekregen, 13 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen.