Afbeelding

Première Tegenwind in Filmhuis: Het Verdriet van de Veenkoloniën

Algemeen

VEENDAM - In Filmhuis vanBeresteyn in Veendam is zondag 24 oktober de documentaire Tegenwind te zien. De film gaat over de pijn van de bouw van windmolenparken in de Veenkoloniën.


Het vlakke land van de Veenkoloniën werd aangewezen als plek waar meer dan 100 windturbines van 210 meter hoog geplaatst worden. Het besluit verscheurt de gemeenschap in voor- en tegenstanders. Tegenstanders voelen zich in de steek gelaten door politici en bestuurders die het mogelijk maakten en niet wilden luisteren en door de rechtsstaat die het liet passeren.

Veenbrand

Sommigen werden razend: als het niet goedschiks gaat, dan moet het maar kwaadschiks. Het heeft het leven van velen ingrijpend veranderd. De documentaire is daarmee een requiem voor de slachtoffers van een menselijke tragedie -en dat zijn zowel voor- als tegenstanders- en het (bestuurlijke) onvermogen om een veenbrand te voorkomen.

Nieuwe tijd 

De film brengt daarmee het begin van een nieuwe tijd in beeld, waarin het besef van eindigheid is doorgedrongen en nieuwe energiebronnen voor een leefbare toekomst voor kinderen en kleinkinderen moeten zorgen. En zo’n transitie voltrekt zich niet zonder slag of stoot. De Veenkoloniën zijn de arena waarin deze wereldwijde transitie naar een nieuwe werkelijkheid, concreet en zichtbaar wordt. In het ‘kleine’ verhaal van de Veenkoloniën spiegelt zich een ontwikkeling die universeel herkenbaar is en inzicht geeft.

De film begint om 19.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 of de theaterkassa, geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.