Het orgel in de Grote Kerk van Veendam
Het orgel in de Grote Kerk van Veendam

Schmidt-Marlissaconcert in Grote Kerk Veendam

Algemeen

VEENDAM - In de Grote Kerk van Veendam is morgen, zaterdag, het jaarlijkse dr. Schmidt-Marlissa-orgelconcert bij te wonen.


Ditmaal wordt het concert gegeven door Lukas Jan Schoonbeek. Hij begon op jonge leeftijd met het geven van orgelconcerten en het begeleiden van koren. Als student heeft hij allereerst een studie Technische Bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen voltooid. In 2010 rondde hij vervolgens de Bachelor klassieke muziek - hoofdvak orgel - af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In dat jaar won hij ook de eerste prijs op het internationale Andriessen/De Klerk concours. Lukas Jan Schoonbeek is deze zomer afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium voor de Master of Music. Momenteel combineert hij zijn muzikale praktijk met de functie van docent-onderzoeker Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool.

Werken van Veendammer organist en componist 

Het bijzondere van het concert is dat Schoonbeek onder andere twee werken ten gehore zal brengen van de Veendammer muziekschooldirecteur, organist en componist Adriaan Antonisse jr. Het gaat om Ik wil mij gaan vertroosten en Hoe zal ik U ontvangen. Daarnaast speelt hij werken van César Franck, Léon Boëllmann, Max Reger en Johann Sebastian Bach.

Adriaan Antonisse

Adriaan Antonisse volgde Fried Schmidt-Marlissa op als organist in de Grote Kerk. Van 1948 tot en met 1966 was hij in dienst van de hervormde gemeente. Antonisse heeft veel voor het orgel en voor het muziekleven in de regio betekend. Hij was naast organist onder andere directeur van de Veendammer muziekschool en beiaardier van het eerste carillon, dat in 1958 in de toren geplaatst werd. Het wordt een bijzonder concert, waarbij ook familie van Adriaan Antonisse aanwezig zal zijn.

Het concert begint om 20.00 uur, de toegang is niet gratis.