De Unionbrug in Oude Pekela.
De Unionbrug in Oude Pekela.

Gemeente Pekela wil flink wat bruggen afstoten

Algemeen

OUDE PEKELA - Het aantal bruggen in de gemeente Pekela wordt teruggebracht van 34 naar circa 13. Dat stelt het college de gemeenteraad op 14 december althans voor. Alle bruggen onderhouden is simpelweg te duur. 


De bruggen in Pekela zijn toe aan groot onderhoud. Er is een grondige inspectie uitgevoerd nadat er eerder dit jaar een drietal bruggen niet meer kon worden bediend doordat deze of technisch defect zijn of het vanuit veiligheid niet verantwoord is om deze te bedienen. Gebleken is dat er een grote opgave ligt aan onderhoud, waar ook nog eens veel geld mee gemoeid is. ,,Er is in het verleden door bezuinigingen ingezet op noodzakelijk onderhoud, zonder de kijk naar de toekomst. Daar komt bij dat de bruggen een levensduur van ongeveer 40 jaar hebben en deze nu is bereikt”, schetst wethouder Jaap van Mannekes de situatie.

Allemaal duikers?

Het college heeft de gemeenteraad vijf modellen gepresenteerd met uiteenlopende vormen en kosten. Zo is er de optie om alle bruggen te vervangen voor duikers. Dit is de goedkoopste variant maar heeft als gevolg dat er geen doorvaart meer mogelijk is door het Pekelder Hoofddiep. De meest kostbare variant is om alle bruggen te vervangen of groot onderhoud te plegen. Het model dat het college aanbeveelt, is een tussenvorm. Hierbij wordt het aantal bruggen teruggebracht van 34 naar circa 13.

Inwoners

Mocht er worden besloten om inderdaad het aantal bruggen op termijn te minderen, gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek om te bepalen welke bruggen moeten blijven. Van Mannekes: ,,Door het aantal bruggen te verminderen is er de mogelijkheid om die bruggen nu grondig aan te pakken en in de toekomst te onderhouden. Welke bruggen het betreft wordt met inwoners en bedrijven besproken. Uiteraard gaat het hierbij om bruggen met een belangrijke verkeersfunctie.’’

Vaarroute

Het Pekelder Hoofddiep is een vaarroute door de provincie Groningen. Per jaar komen er zo’n 150 bootjes door het diep. Zoals gemeld was de vaarroute dit vaarseizoen gestremd. Burgemeester Jaap Kuin: ,,Een belangrijke vraag is welke invulling de gemeenteraad aan het Pekelder Hoofddiep willen geven. Wel of geen vaarroute? Hierover zijn wij continu in gesprek met de provincie en het waterschap. Het college is van mening dat de vaarroute een toegevoegde waarde is voor de karakteristiek en historie van Pekela. Daarom doen wij het voorstel om het aantal bruggen te verminderen en daarmee de vaarroute te behouden.’’

Tijdspad 

Nadat de gemeenteraad op 14 december een besluit heeft genomen, wordt er gestart met de onderhoudswerkzaamheden met als streven om in 2023 weer te kunnen varen door het Pekelder Hoofddiep en in 2040 alle bruggen in goede staat van onderhoud te hebben. Het weghalen van bruggen wordt gefaseerd gedaan.