Deze liefhebber was er zaterdag als de kippen bij om het werk van Nico Bulder te bewonderen. Anderen zullen moeten wachten tot na de lockdown. Foto: Bert Woltjes.
Deze liefhebber was er zaterdag als de kippen bij om het werk van Nico Bulder te bewonderen. Anderen zullen moeten wachten tot na de lockdown. Foto: Bert Woltjes.

Veenkoloniaal Museum opent expositie daags voor nieuwe lockdown

Algemeen

VEENDAM - De expositie Nico Bulder in nieuw perspectief is zaterdag voor het eerst te zien geweest in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Het was voorlopig ook meteen de laatste keer.


Als gevolg van de nieuwste lockdown zijn onder andere musea tot en met 14 januari gesloten. De lockdown ging zondag in en daardoor viel het openingsweekend van de nieuwste expositie deels in het water. Het Veendammer museum had namelijk bedacht om mensen afgelopen zaterdag en zondag de kans te geven om gratis van het werk van Nico Bulder te laten genieten. Door de lockdown kon dit uiteindelijk alleen op zaterdag.

Wereldwijde erkenning

Nicolaas J.B. Bulder (1898-1964), geboren in Hoogezand, kreeg wereldwijde erkenning voor met name zijn houtsneden en gravures. De detaillering is verbazingwekkend, maar het Veenkoloniaal Museum plaatst zijn werk ditmaal in nieuw en breder perspectief. Zijn oeuvre is immers indrukwekkend. Bulder ontwierp glas-in-loodramen, legde niet onverdienstelijk Groninger landschappen in aquarel vast en maakte indruk met olieverfschilderijen die fragmenten uit de bijbel weergeven, waarbij als oprecht katholiek ook mystieke en religieuze thema’s centraal werden gesteld. 

Tot en met 20 maart

Het werk van Bulder raakte op den duur in de vergetelheid, maar de stichting Nico Bulder zet zich in om zijn werk onder de aandacht te houden. Dat gebeurt dus onder andere middels de expositie in het Veenkoloniaal Museum. De tentoonstelling loopt tot en met 20 maart, dus ongetwijfeld krijgen liefhebbers na de lockdown nog de kans om het werk van Bulder te bewonderen.