Wethouder Hennie Hemmes en gedeputeerde Tjeerd van Dekken keken eerder dit jaar al tevreden terug op de samenwerking. Nu is het Centrumplan echt afgerond.
Wethouder Hennie Hemmes en gedeputeerde Tjeerd van Dekken keken eerder dit jaar al tevreden terug op de samenwerking. Nu is het Centrumplan echt afgerond.

Aanpak centrum Oude Pekela definitief afgerond

Algemeen

OUDE PEKELA - De herinrichting van het centrum van Oude Pekela is afgerond. Begin dit jaar keken gemeente en provincie al terug op een fijne samenwerking en nu ook het laatste papierwerk is afgerond, is het project definitief klaar.


Dat heeft het Pekelder college eerder deze maand in een brief aan de gemeenteraad laten weten. ,,De werkzaamheden binnen het project zijn afgerond waardoor de subsidieverantwoording heeft plaatsgevonden. Het eindrapport Subsidieverantwoording Centrumplan Oude Pekela is aan Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen gestuurd. Gedeputeerde Staten hebben hierop positief gereageerd. Het project is daarmee definitief afgerond. Het centrum van Oude Pekela is nu een prettig verblijfsgebied”, aldus het Pekelder college van burgemeester en wethouders.

Hard gewerkt 

In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het centrum van Oude Pekela. ,,Dit door middel van leegstaand vastgoed te slopen en de daarbij in het zicht komende gevels te vernieuwen. Daarnaast zijn ondernemers verleid hun winkel naar de kern van het centrum te verplaatsen en is de openbare ruimte in het centrum van Oude Pekela ingericht tot een prettig verblijfsgebied. Wij zijn trots op het resultaat”, meldt het college.

Verpauperd 

De aanpak van het centrum was beslist geen overbodige luxe. Het winkelcentrum van Oude Pekela en het gebied er om heen zag er door leegstand, slecht onderhoud en een gedateerde inrichting verpauperd uit en zorgden voor een negatieve en onaantrekkelijke leefomgeving. Om het centrum een impuls te geven, werd een centrumplan opgesteld. Het plan bestond uit vier deelprojecten: herinrichting van het centrum, herontwikkeling van de Kooistralocatie, aanpak van (winkel)gevels en het stimuleren van economische initiatieven. Het meeste geld werd uitgetrokken voor de herinrichting van de openbare ruimte.

Witte Doos


Een van de te slopen objecten was de zogenaamde Witte Doos, onderdeel van winkelcentrum De Helling. Na de sloop van de doos en het opvullen van de kelder met zand is op de ontstane ruimte een plein gecreëerd tot aan de gevels aan de zuidoosthoek van het winkelcentrum (de voormalige Zeeman-locatie). Hier is met nieuwe gevels, ‘de puntjes’, met een viertal winkels de aantrekkelijkheid voor ondernemers vergroot om zich hier te vestigen. Inmiddels zijn deze winkels gevuld door plaatselijke ondernemers. Ook bijzonder is de terugkeer van de Action. Dit succes wordt geschaard onder het kopje het stimuleren van economische initiatieven. ,,Het nieuwe beeld van het centrum lijkt alweer gewoon”, is al met al de tevreden conclusie.