De biografie over G.J. Brunink. Foto: Martje Ritzema.
De biografie over G.J. Brunink. Foto: Martje Ritzema.

Kapiteinshuis eert Pekelder ‘stukjesschrijver’ G.J. Brunink

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Op verzoek van museum het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela heeft Gerard Brunink een biografie geschreven over zijn vader, de Pekelder stukjesschrijver G.J. Brunink. Vrijdag werd de biografie overhandigd.


Wekelijks schreef G.J. Brunink ‘stukjes’ over zijn dorp Oude Pekela. Duizenden moeten het geweest zijn voor landelijke dagbladen als De Telegraaf en Parool, maar ook voor de uitgave van voetbalclub Noordster. Een uitvoering van mannenkoor Albatros of het al dan niet dempen van het Pekelder Hoofddiep: alles had zijn belangstelling. Afgelopen maanden heeft zijn zoon Gerard, op verzoek van het Kapiteinshuis als postuum eerbetoon, een biografie over zijn vader geschreven. Vele plakboeken alsook documenten stonden hem hiervoor ter beschikking, ondersteund met talloze foto’s.

Twee verrassingen 

Brunink junior overhandigde afgelopen vrijdag de biografie aan het museumbestuur én had nog twee verrassingen voor de bibliotheek van het museum meegenomen. Een van de verrassingen was een eerste druk, uit 1930, van het boek van meester W.H. Bosgra: Uit Pekela’s verleden. Onder dezelfde titel heeft Brunink sr. een boek uitgegeven, dat uitgebreider de historie beschrijft. De tweede verrassing was het geschrift over Bruninks verblijf in het concentratiekamp nabij Wilhelmshafen en de reünie van de gevangenen in 1946. in Delfzijl.


De vrijdag gepresenteerde biografie is te lezen op www.kapiteinshuis.nl onder het kopje Pekelders Verhalen.