Werhouder Bé Schollema met kinderen van de Pekelder school. Foto: Gemeente Pekela.
Werhouder Bé Schollema met kinderen van de Pekelder school. Foto: Gemeente Pekela.

Nationale Voorleesdagen op obs Hendrik Wester

Algemeen

OUDE PEKELA - Ook op basisschool Hendrik Wester in Oude Pekela zijn deze week de Nationale Voorleesdagen van start gegaan.


Wethouder Bé Schollema kwam langs om de leerlingen van de groepen één, twee en drie voor te lezen. Schollema las voor het uit Prentenboek van het Jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster. Het boek is geschreven door Tjibbe Veldkamp en bevat illustraties van Kees de Boer.

Taalontwikkeling

Voorlezen is belangrijk. Het is goed voor de taalontwikkeling van kinderen en helpt peuters en kleuters hun taalbegrip en woordenschat te vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat de Nationale Voorleesdagen een groot effect hebben: driekwart van de ouders die de campagne in 2021 zag en een kinderboek in huis haalde, zegt dat de Voorleesdagen hierop van invloed waren. 

Woordenschat

Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30 procent voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70 procent voldoende woordenschat. Daarnaast is voorlezen ook gewoon heel erg leuk. Het voorleesmoment is een intiem moment tussen ouder en kind en dat bevordert de band tussen beiden.