Blik op objecten afkomstig van Doggerland. Foto: RMO Leiden
Blik op objecten afkomstig van Doggerland. Foto: RMO Leiden

Archeologische lezing in Veenkoloniaal Museum Veendam

Algemeen

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum in Veendam wordt woensdag 16 februari een lezing gehouden over de vondsten van gebruiksvoorwerpen afkomstig van het verdwenen Doggerland.


Doggerland was een uitgestrekt gebied tussen Engeland en continentaal Europa. In de lezing zullen de nieuwste onderzoeksbevindingen over de mesolithische (middensteentijd) kleine benen spitsen uit de Noordzee worden besproken.

Wapenpunten 

Deze spitsen zijn gevonden door verzamelaars op de stranden van Zuid-Holland. Gebruikssporenanalyse en  een boogschietexperiment hebben interessante resultaten opgeleverd. Al deze spitsen bleken zeer intensief gebruikte wapenpunten te zijn. Er zijn sporen aanwezig van onder andere binding, bindingsmateriaal, impact en reparaties.

Aanmelden 

De lezing wordt verzorgd door Merel Spithoven, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in Doggerland-archeologie en auteur van verschillende wetenschappelijke artikelen over deze spitsen. De lezing start om 19.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@veenkoloniaalmuseum.nl.