Mevrouw Groenewold-Veldhuis geniet samen met Rieta van Heuveln (coördinator activiteitenbegeleiding) van een ‘reisje’ met de trein. Foto: Douwe de Boer.
Mevrouw Groenewold-Veldhuis geniet samen met Rieta van Heuveln (coördinator activiteitenbegeleiding) van een ‘reisje’ met de trein. Foto: Douwe de Boer.

Speciale treincoupé voor mensen met dementie nu in Veendam

Algemeen

VEENDAM - De ‘Hoofdreiscoupé’ van NS en Alzheimer Nederland staat sinds woensdag 2 februari in woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade van Zorggroep Meander in Veendam.


De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. Met de Hoofdreiscoupé willen de NS en Alzheimer Nederland mensen met dementie een lichtpuntje bieden.

Meppel-Groningen

Deze maand kunnen de bewoners van woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam samen met hun naasten een ‘treinreis’ maken in de Hoofdreiscoupé van NS en Alzheimer Nederland. Op het beeldscherm is het traject van Meppel naar Groningen te zien. In de Hoofdreiscoupé worden bewoners meegenomen op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. De coupé is speciaal ontwikkeld voor bewoners met dementie in verpleeghuizen.

Bewoners en hun naasten

De Hoofdreiscoupé in Veendam is alleen toegankelijk voor de bewoners (en hun naasten) van woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. Het is daarom niet mogelijk voor geïnteresseerde buurtbewoners om een kijkje te nemen bij de coupé.

De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Na Veendam gaat de coupé door naar Leeuwarden.