Afbeelding

Veendam wil geen zonneparken op vruchtbare landbouwgrond

Algemeen

VEENDAM - Vruchtbare landbouwgronden worden in de gemeente Veendam niet opgeofferd voor zonneparken. Dat staat in de ‘Zonnevisie buitengebied gemeente Veendam’. De visie moet nog wel officieel worden vastgesteld.


Veendam ziet het liefst dat zonne-energie wordt opgewekt middels zonnepanelen op daken of zonneparken op lege industrieterreinen. Zonnepanelen in het buitengebied ziet Veendam niet zitten. ,,Het uitgangspunt is nu dat productieve landbouwgrond uitgesloten is voor het ontwikkelen van zonneparken”, laat het college dan ook weten.

Klein buitengebied

In de maandag gehouden commissievergadering volgde de Veendammer politiek de lijn van het college. Zo gaf GemeenteBelangen aan dat Veendam een relatief klein buitengebied heeft en dat die fractie alleen daarom al kritisch tegenover zonneparken op landbouwgrond staat. Vooruitlopend op de definitieve vaststelling gaven meer partijen aan niet warm te lopen voor zonneparken op deze plekken. 

Geen geschikte locatie

Toch wordt er in de zonnevisie een opening geboden. Daarin wordt namelijk aangegeven dat de gemeente wel zonneparken wil toestaan op gronden die niet meer efficiënt zouden zijn te gebruiken voor landbouw. Dat riep de nodige vragen op. ,,We hebben nu een instrument in handen om tegen bepaalde zaken nee te kunnen zeggen. Maar we moeten ook ergens ruimte laten, de vraag is hoe ver we dit dicht kunnen timmeren”, gaf wethouder Bert Wierenga aan. Op dit moment is volgens de gemeente in het hele buitengebied echter geen geschikte locatie voor een zonnepark te vinden. Even was het bodemdalingsgebied tussen Borgercompagnie en Tripscompagnie in beeld, maar die locatie is ook afgevallen.