Het gebouw van obs Menterhorn
aan de Mahatma Gandiweg in Muntendam.
Het gebouw van obs Menterhorn aan de Mahatma Gandiweg in Muntendam.

Tijd voor Toekomst ook op scholen in Muntendam

Algemeen

MUNTENDAM - Ook obs Menterhorn en cbs De Parel in Muntendam kunnen meedoen aan de pilot Tijd voor Toekomst. Vanuit de RegioDeal Oost-Groningen is hiervoor 400.000 euro beschikbaar voor gekomen.


Doel van het programma Tijd voor Toekomst is de kansengelijkheid van kinderen te vergroten met de invoering van een verrijkte schooldag. Binnen een verrijkte schooldag krijgen kinderen van basisscholen die dat het hardst nodig hebben extra lestijd. Zo krijgen ze de kans om talent te ontwikkelen, leerachterstanden in te lopen, een bredere blik op de wereld te krijgen of hun fysieke en mentale gezondheid te vergroten.

Ondernemerschap en cultuur

,,We gaan de komende tijd met ons team in gesprek om de plannen verder uit te werken. De eerste ideeën zijn er: we willen onder andere graag aan de slag met techniek en ondernemerschap. samen met ondernemers uit Muntendam”, zegt Mariska de Vlugt, directeur van cbs De Parel. ,,Vanuit de kernwaarden van onze school willen wij cultuur en omgeving een grotere rol binnen ons onderwijs geven zodat leerlingen trots zijn op hun omgeving. Dit schooljaar gaan we met IVN in de omgeving van onze school hiermee starten”, vertelt Loes Koning, directeur van obs Menterhorn. Ook gaan de scholen samen onderzoeken hoe ze de taalontwikkeling bij jonge kinderen kunnen stimuleren, zodat kinderen met meer bagage binnenkomen in groep 1. 

Investeren in kinderen

Wethouder Erik Drenth: ,,Ik ben blij met deze investering van de Regio Deal Oost-Groningen in Muntendam. Met dit bedrag kunnen de kinderen in het dorp meedoen met de verrijkte schooldag. Vanuit het lokale programmaplan NPG Midden-Groningen zijn er in het schooljaar 2021/22 al vijf basisscholen gestart met een tweejarige pilot. De bijdrage vanuit Regio Deal Oost-Groningen maakt het mogelijk dat de scholen in Muntendam hieraan mee kunnen doen. Dit is een belangrijk bijdrage om de kansengelijkheid van kinderen in Midden-Groningen te vergroten. Het college van burgemeester en wethouders besloot onlangs om verder te gaan met een plan voor nieuwbouw van de scholen in het centrum van het dorp, maar het gaat niet alléén om een mooie school, we moeten ook investeren in kinderen. Met het geld van de RegioDeal kunnen we de kinderen niet alleen een nieuw gebouw bieden, maar ook extra tijd op school. Dat vind ik een prachtige combinatie.” 

Regio Deal Oost-Groningen

Regio Deal Oost-Groningen is een meerjarige samenwerking tussen het Rijk, de provincie Groningen en de Oost-Groninger gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde. Samen investeren deze overheden 30 miljoen euro in de regio over een periode van 4 jaar (van 2020 tot en met 2023). In Midden-Groningen valt alleen het gebied van de voormalige gemeente Menterwolde hieronder.