Jaap van Mannekes bracht een geslaagd werkbezoek aan de initiatiefnemers van Zonnepark Pekela. Foto: Thea de Boer.
Jaap van Mannekes bracht een geslaagd werkbezoek aan de initiatiefnemers van Zonnepark Pekela. Foto: Thea de Boer.

Wethouder Jaap van Mannekes plant boom tijdens werkbezoek aan Zonnepark Pekela

Algemeen

OUDE PEKELA - Wethouder Jaap van Mannekes heeft vrijdag tijdens zijn werkbezoek aan Zonnepark Pekela in Oude Pekela een boom geplant.  Het planten van de boom staat symbool voor de start van de aanplanting van groen rondom het zonnepark.


De wethouder ging tijdens het werkbezoek in gesprek met de initiatiefnemers van het zonnepark: Coöperatie Pekela Duurzaam en de lokale ondernemers. De initiatiefnemers van het park hebben bij de planvorming van het park veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing. Zo wordt er naast de aanplant van 42.000 heesters en bomen een wandelpad gerealiseerd om verbinding te leggen tussen het dorp en het nabijgelegen Emergobos.

‘Voorbeeld voor anderen’ 

Daarnaast komen er twee weidevogelgebieden en er wordt een groot gebied ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel ten behoeve van de biodiversiteit. ,,Ik ben zeer tevreden over de verloop van het proces van dit zonnepark. Maar liefs 30 procent van het perceel wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing. Dat is uniek en een voorbeeld voor anderen”, zegt Van Mannekes.

‘Ten goede aan inwoners’ 

Naast landschappelijke inpassing en biodiversiteit is er ook veel aandacht geweest voor lokaal eigendom en maatschappelijk rendement. Coen Oosterveld, voorzitter van Pekela Duurzaam: ,,Met een gebiedsfonds en deelname van de coöperatie in het zonnepark, komen de revenuen voor een deel ook ten goede aan de inwoners van Pekela. Daardoor is het zonnepark met recht een park door en voor de Pekelder gemeenschap.” 

Eind dit jaar klaar 

Het zonnepark wordt tevens een onderzoekslocatie van de Rijksuniversiteit Groningen met betrekking tot een onderzoek naar de biodiversiteit onder en rond zonneparken.
De bouw van het zonnepark wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. Per jaar wekt het park ongeveer 56 miljoen kilowattuur per jaar op. De initiatiefnemers van dit zonnepark zijn Schoorlemmer Landbouw, Dun Agro, Pekela Duurzaam, Windunie, Solar Proactive, Ilos GMBH en Bronnen VanOns. Meer informatie over het park is te vinden op www.pekelazonnepark.nl.