Afbeelding

Verkiezingen: GB wint in Veendam en Midden-Groningen; Samen Voor Pekela grootste in Pekela

Algemeen

OOST-GRONINGEN - De gemeenteraadsverkiezingen in Veendam zijn wederom gewonnen door GemeenteBelangen. Ook in Midden-Groningen werd GB de grootste. In Pekela ging de winst naar Samen Voor Pekela.


In de gemeente Veendam is GemeenteBelangen de grootste gebleven. Deze partij kreeg 30 procent van de stemmen en houdt daarmee de zeven zetels vast. De PvdA kwam als tweede uit bus. De sociaal-democraten pakten vijf zetels, eentje meer dan in 2018. De SP maakt de top-drie compleet met drie zetels. VUK gaat wederom met twee mensen de gemeenteraad in, terwijl de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie 1 zetel pakten. GroenLinks verloor zijn zetel.

Pekela

Samen Voor Pekela kreeg eenvijfde van alle stemmen in Pekela en werd daarmee de grootste partij. In zetels staat SVP gelijk met de SP, die een zetel inleverde en van vier naar drie ging. De PVV haalde weliswaar meer stemmen (van 12,6 naar 15,9 procent), maar blijft op twee plekken in de Pekelder raad staan. Ook het CDA en GroenLinks kwamen uit op twee zetels. Voor die laatste partij betekende dat een verdubbeling van het aantal zetels. De VVD bleef op 1 steken.

Midden-Groningen

In de gemeente Midden-Groningen boekte BBB/Leefbaar Midden-Groningen een enorme overwinning. Die partij had 1 zetel en dat zijn er nu zes. Grootste partij in Midden-Groningen is GemeenteBelangen met acht zetels. GB had er vijf en boekte dus eveneens een flinke overwinning. Veel andere partijen moeten wonden likken: de PvdA (van vijf naar vier), de SP (van vijf naar drie), het CDA (van vier naar drie), de ChristenUnie (van vier naar drie), de VVD (van vier naar twee) en GroenLinks (van drie naar twee) leverden allemaal zetels in. D66 bleef stabiel op twee zetels.