Verhalenbanken in atelier Het Wilde Oosten.
Verhalenbanken in atelier Het Wilde Oosten.

Drie nieuwe verhalenbanken in Leer- en Sportpark Veendam

Algemeen

VEENDAM - In het Leer- en Sportpark in Veendam worden binnenkort drie nieuwe verhalenbanken geplaatst. Ze zijn vanaf Koningsdag te bewonderen.

Bij de aanrijroute aan de kant van de Raadsgildenlaan is straks de VMBO-bank te zien. Deze bank vertelt het verhaal over het beroepsonderwijs in Veendam, met onder andere afbeeldingen van de Afina Doornbosschool, de LTS. en de huidige vmbo-school. 

Ommelanderwijk en Zuidwending 

De Ommelanderwijk-Zuidwendingbank komt nabij het Zilverpark te staan. Een historische tekening uit 1899 van het gebied tussen Veendam en de Pekela’s is als ‘onderdeken’ gebruikt. De dorpen Ommelanderwijk, Zuidwending en omgeving zijn opgevuld met foto’s uit lang vervlogen tijden. 

Zechsteinzee

De derde bank op het park is de Bronbank Zechsteinzee. Deze voormalige oerzee is ongeveer 250 miljoen jaar geleden ontstaan. De kristallen uit de diepe bodem van de zee schitteren de bezoeker aan de bank tegemoet. Deze bank krijgt een plek volop in de zon op het podium, waar ook de SC Veendam-bank al een tijdje staat te pronken.

Project nadert voltooiing 

Het project van de tien mozaïeken-verhalenbanken van, door en voor inwoners van de gemeente Veendam nadert daarmee zijn voltooiing. Er wordt nog een aantal banken in juni geplaatst en dan komt er na vijf jaar een eind aan het project. De ontwerpers Liesbeth Peeters en Ronald Raaijmakers van Bureau Het Wilde Oosten en de initiatiefnemers van het project Mia van Selling en Henk Spelde zien uit naar het moment dat alle tien de banken een plekje hebben gekregen.