Een vierluik van de uitreiking van de onderscheidingen in de gemeente Veendam. Foto: Bert Woltjes.
Een vierluik van de uitreiking van de onderscheidingen in de gemeente Veendam. Foto: Bert Woltjes.

Lintjesregen in Pekela, Veendam en Midden-Groningen

Algemeen

OOST-GRONINGEN - Diverse inwoners van de gemeenten Pekela, Veendam en Midden-Groningen zijn vandaag tijdens de lintjesregen Koninklijk onderscheiden.


Burgemeester Jaap Kuin reikte lintje uit aan drie inwoners van de gemeente Pekela. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van hen is Wubbe Heidekamp uit Oude Pekela, vrijwilliger bij de Pekelder Windhonden Renclub. Daarnaast was hij twintig jaar bestuurslid bij de korfbalvereniging WSS en commissielid voor Pekela Sportief.

Siep & Co 

Ook dorpsgenoot Andries Brans werd onderscheiden. Hij is secretaris en vice-voorzitter van Stichting Industrieel Erfgoed Pekela en Culturele Ontwikkeling (Siep & Co) en voorzitter van de Cliëntenraad Het Dokhuis in Oude Pekela. Ook is hij voorzitter van stichting Oranje Bevrijding comité Pekela én lid van de cliëntenraad van de Onderlinge Uitvaartmaatschappij Oude Pekela. Daarnaast was hij voorzitter van de Seniorenraad van de gemeente Pekela en voorzitter van Stolpersteine.

Gea Draijer uit Nieuwe Pekela werd eveneens onderscheiden. Zij zet zich als vrijwilliger in voor de Classis Provincie Groningen Christelijke Gereformeerde Kerken. Daarnaast is zij secretaris van het Oranje Bevrijdingscomite Pekela en vervulde zij verschillende functies binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk in Nieuwe Pekela.

Lintje in Zuidbroek

Een van de onderscheidingen in Midden-Groningen gingen naar Ria Sonneveld-Por uit Zuidbroek. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was actief bij de Nederlands Hervormde Kerk in Zuidbroek en de Werkgroep Vluchtelingen Zuidbroek. Verder is ze actief voor onder andere Vrouwen van Nu, ondersteunt ze bij het onderhouden en restaureren van de graven rond de Petruskerk in Zuidbroek en geeft ze leeslessen aan kinderen met een taal- en/of leesachterstand.

Ridders in Veendam

In Veendam werden twee inwoners benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en twee personen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de nieuwe Veendammer ridders is Ab Meijerman. Hij was wethouder van de voormalige gemeente Nieuwolda en burgemeester van de voormalige gemeente Reiderland, maar is vooral bekend als voormalig burgemeester van de gemeente Veendam. Naast zijn functies in het openbaar bestuur is Meijerman al vele jaren actief voor verschillende organisaties en stichtingen. Hij is onder andere actief voor de Antonius Zorggroep, De Graanrepubliek 2.0, Cosis, het Veenkoloniaal Syphonie Orkest, Het Overweeghuis en Waterbedrijf Groningen.

Waddenzee

Ook de heer H.R. Oosterveld is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn leven staat in het teken van de natuur. Van 1992 tot 2010 was hij werkzaam voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Eerst als plaatsvervangend directeur van de directie Natuurbeheer en later als directeur Noord. Als regiodirecteur Noord was hij verantwoordelijk voor het waddenbeleid binnen dat ministerie. Hij speelde een belangrijke rol bij de plaatsing van de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2010 ontving hij hiervoor de eerste Zilveren Waddenpenning. De heer Oosterveld zet zich in voor verschillende organisaties. Zo was hij ruim 10 jaar actief bij het Samenwerkingsverband Nationale Parken en is hij sinds 2021 lid van de EUROPARC-raad, het netwerk voor de natuurlijke en culturele erfgoederen van Europa met 400 leden in 37 landen. Ook is de heer Oosterveld voorzitter van de Raad van Advies van het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Daarbij richt hij zich vooral op het vergroten van de betrokkenheid van jongeren.

Organist

De heer D. Swama is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is 60 jaar actief in op het orgel begeleiden van kerkdiensten, trouw- en rouwdiensten, koren en solisten. Daarnaast was hij ook actief betrokken bij de restauratie van de Grote Kerk en van het Walckerorgel in Wildervank en het Van Oeckelenorgel in Oude Pekela.

Ook de heer G. Visscher-van de Zwaag is onderscheiden. Hij zet zich al sinds 1971 vrijwillig in bij verschillende organisaties. Door heel Nederland heeft hij actieve taken uitgevoerd bij diverse kerkelijke gemeenten. Ook was hij meerdere jaren actief voor stichting Schuldhulpmaatje, waar hij mensen met schuldenproblemen hielp.