Afbeelding

Voormalig gemeentehuis Muntendam nieuwe locatie voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

MUNTENDAM - Om voorbereid te zijn op de komst van meer vluchtelingen uit Oekraïne heeft het college van Midden-Groningen besloten om het voormalige gemeentehuis in Muntendam klaar te maken als opvanglocatie.


Van 28 februari tot 2 maart heeft het college de gemeentelijke locaties geïnventariseerd en vervolgens besloten om een voormalig schoolgebouw aan de Astronautenlaan in Hoogezand en het voormalige gemeentehuis in Slochteren in gereedheid te brengen voor de opvang van vluchtelingen. In de voormalige school verblijven nu 25 vluchtelingen, in Slochteren zijn dat er 70. In 30 gastgezinnen in Midden-Groningen verblijven nu 104 vluchtelingen.

300 vluchtelingen

Om voorbereid te zijn op de komst van meer vluchtelingen heeft het college besloten om ook het voormalige gemeentehuis in Muntendam klaar te maken voor opvang. Deze opvanglocatie gaat open zodra de bezettingsgraad van Hoogezand en Slochteren daar aanleiding voor geeft. Als alle drie de gemeentelijke locaties volledig in gebruik zijn, is er plaats voor ongeveer 300 vluchtelingen.

Hulp en gastvrijheid


Burgemeester Adriaan Hoogendoorn schetst zijn beeld van de situatie: ,,De samenleving van Midden-Groningen laat zich weer van zijn beste kant zien. Rondom de opvanglocaties en in de vele gastgezinnen ontvouwt zich een warm netwerk van hulp en gastvrijheid. Natuurlijk helpen wij vluchtelingen in nood, zo is de gedachte. Van jong tot oud zetten onze inwoners zich ruimhartig in. In mijn contacten met vluchtelingen merk ik dat zij zich zeer welkom en gedragen voelen in onze gemeente.”

Vrijwilligers

Diverse kerken, scholen en inwoners- zowel in Hoogezand als Slochteren- hebben hulp aangeboden en acties georganiseerd rond de opvang van vluchtelingen in die plaatsen. De omwonenden van de Astronautenlaan hebben een netwerk gevormd. Als er hulp nodig is, worden er mensen opgetrommeld. Ook in Slochteren is er een dergelijk netwerk actief. Inmiddels hebben diverse vrijwilligers veel hand- en spandiensten verleend op de locaties, zoals bijvoorbeeld het opmaken van bedden bij aankomst, het tolken, het meegaan naar de tandarts of de Kledingbank, het geven van Nederlandse les of het breien van sokken en kinderslofjes. De opvanglocatie in Muntendam is weliswaar nog niet in gebruik, maar ook daar weet de gemeente zich al verzekerd van hulp door inwoners ter ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen.

Onderwijs


Voor het onderwijs aan vluchtelingenkinderen is er tussen de basisscholen in Midden-Groningen afgesproken dat de leerlingen gebruik kunnen maken van de Taalschool Midden-Groningen van Stichting Ultiem onderwijs. Dit is een taalschool voor onderwijs aan nieuwkomers en vluchtelingen. Er worden twee extra groepen ingericht voor vooral vluchtelingen uit Oekraïne.

Werk

Tot nu toe hebben ongeveer 20 vluchtelingen een beroep gedaan op de ondersteuning naar werk. Het gaat om zowel vluchtelingen uit gastgezinnen als mensen uit de gemeentelijke opvang. De vluchtelingen zijn erg gemotiveerd en zijn bijna gelijk 1 op 1 te plaatsen bij een werkgever. Er zijn mensen geplaatst bij onder andere een kwekerij en hotel Van der Valk in Zuidbroek.