Afbeelding

Veendammer fietst samen met zoons naar Parijs voor gezonde harten

Algemeen

VEENDAM - Veendammer Jan Niemeijer, die in 2019 werd getroffen door een hartstilstand, is een van de deelnemers aan het fietsevenement Cycle Paris. De deelnemers fietsen voor gezonde harten.

Cycle Paris is een 550 kilometer lange fietstocht van Den Haag naar Parijs. Niemeijer legt deze afstand af samen met zijn twee zoons. De tocht gaat morgen van start en duurt vier dagen.

100.000 euro

Alle deelnemers hebben samen zo’n 100.000 euro ingezameld. Met het geld doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. De fietsers dragen niet alleen bij aan onderzoek, maar ook aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten.

Kippenvelmoment

Waarom dit belangrijk is, weten deelnemers maar al te goed. Zonder uitzondering hebben zij iets met het hart. ,,De ene staat als zorgverlener aan het bed, een ander fietst mee omdat die iemand kent die werd getroffen door een hartaandoening. Maar ook mensen die zelf patiënt werden, doen mee. Iedereen heeft een verhaal. Eenmaal onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog. Dat is echt een kippenvelmoment”, zegt eventmanager Anna Koster van de Hartstichting.

‘Geluk gehad’

Jan Niemeijer (62) is een van die deelnemers met een verhaal. ,,In 2019 kreeg ik plotseling een hartstilstand. Ik heb ontzettend veel geluk gehad. Door adequaat reageren van mijn vrouw en hulpverleners kan ik het nog navertellen. En kan ik nu de 550 kilometer naar Parijs afleggen. Dit is iets waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben.” 

Samen met zijn zoons Jos (28) en Ruben (25) stapt de hobby-wielrenner op de fiets. ,,Zonder het wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten, had ik deze kans niet gehad. Door mee te doen, wil ik mijn steentje bijdragen.”