Afbeelding

Zoektocht naar openbare laadpunten in gemeente Pekela

Algemeen

OUDE PEKELA - Het vinden van een openbare laadpunt voor de elektrische auto is in de gemeente Pekela een ware zoektocht. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan.

Wel elektrisch rijden, maar geen eigen laadpaal aan huis mogelijk? Dan is men grotendeels aangewezen op publieke laadpunten aan de straat. Maar die zijn in de provincie Groningen vaak ver weg. Zo bedraagt de afstand tot zo’n laadpaal in de gemeente Pekela gemiddeld ruim twintig kilometer. Los van de stad Groningen is het ook in de andere Groningse gemeenten vaak lang zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.

Gemiddeld 3,7 kilometer rijden naar laadpunt 

Zonneplan deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Al met al is Groningen na Drenthe en Friesland de provincie waar mensen het verst moet rijden om een publiek laadpunt tegen te komen. De gemiddelde afstand bedraagt 3,7 kilometer. Ter vergelijking: in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht gaat het om minder dan 650 meter. Met name in de gemeente Pekela is het dus lang zoeken geblazen naar een openbaar laadpunt. Maar ook in Westerwolde, Stadskanaal en Midden-Groningen is de gemiddelde afstand tot zo’n punt meer dan tien kilometer. Enkel in de gemeente Groningen lijkt laden langs de weg nog wel een reële optie. De gemiddelde afstand tot een laadpaal is hier gemiddeld 910 meter.

Eigen laadpaal 

De beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten in Groningen, maar ook in Drenthe en Friesland, maakt een eigen laadpaal aan huis in deze provincies des te interessanter. Temeer omdat Nederlanders buiten de Randstad aanzienlijk vaker een eigen oprit hebben, wat een vereiste is voor een laadpunt aan de muur. In hoeverre het Noorden momenteel al voorloopt op het Westen qua privé-laadpunten is onbekend.