Afbeelding

Gemeente Veendam sluit pand vanwege drugsoverlast

Algemeen

VEENDAM - De gemeente Veendam heeft vandaag een woning aan de Boermastraat in Veendam gesloten voor 3 maanden. In de woning is harddrugs aangetroffen.


Burgemeester Berry Link heeft het pand gesloten door het Damoclesbeleid toe te passen. Het sluiten van een pand op grond van de Opiumwet en het Damoclesbeleid is een bestuursrechtelijke maatregel. De burgemeester kan hiermee een pand sluiten wanneer er sprake is van handel of productie van drugs of als er meer drugs worden aangetroffen dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn. De maatregel kan naast de strafrechtelijke procedure van de politie en het openbaar ministerie worden opgelegd.

Onveilige situaties

Burgemeester Berry Link: ,,Hennepplantages, drugsproductie of handelshoeveelheden drugs zorgen voor een aantasting van het woon- en leefklimaat en van de sociale en/of fysieke veiligheid van inwoners. Het heeft een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kunnen leiden tot onveilige situaties, zoals brandgevaar, explosiegevaar, waterschade of geweldsincidenten.”

Zegels op de deur


De fysieke sluiting van een pand wordt door de gemeente op het pand kenbaar gemaakt door middel van zegels op de deur en het aanplakken van het besluit, maar ook door het ophangen van posters en het plaatsen van een makelaarsbord. Naast de zegels en het aanplakken van het besluit ontvangen omwonenden van een gesloten pand een flyer met informatie.

Melden

Mensen die het vermoeden hebben dat er een hennepkwekerij of drugslab in een pand of woning zit, worden opgeroepen dit te melden. Dat kan bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.