Afbeelding
Bert Buiring

Rockumentary Veendam met drie films in Filmhuis

Algemeen

VEENDAM - Onder de titel Rockumentary Veendam worden donderdag drie muzikale films vertoond in Filmhuis vanBeresteyn in Veendam.

De eerste gaat over de Veendammer jazzpianist Rein de Graaff. In zijn langdurige loopbaan speelde De Graaff met jazzgiganten als Dexter Gordon, Babs Gonzales en Hank Mobley. Waar de jazz een rode draad blijft in De Graaff’s leven, kon het muzikantenbestaan van veel optreden en wilde nachten hem gestolen worden. Het eenzame leven op tournee leek hem maar niks. In 2019 stopte De Graaff met optreden en nam hij de balans op: hoe kijkt De Graaff terug op de gloriedagen van de jazz en zijn eigen loopbaan?

Tuutjefloiters

Vervolgens wordt de documentaire Fluustern in de wind over de Tuutjefloiters uit Termunterzijl vertoond. Dit streektaaltrio oogstte met vlotte en vooral melancholische liedjes succes in de provincie. Van 1984 tot 1994 speelden An, haar broer Geert en zijn dochter Fransien Kuiper op zo’n beetje ieder podium dat er in de provincie te vinden is en zijn ze bijna net zo populair als Ede Staal. Stille kracht was An Kuiper die met haar gevoelige en verstilde liedjes haar jeugd en de provincie, maar ook de dood bezong. Voor haar dichtwerk en liedjes ontving ze in 2014 de K. Ter Laan-prijs. Nog altijd is de band mateloos populair. Hoe kijken de overgebleven leden terug op al die belevenissen in de provincie en de tragiek uit hun jeugd?

I am a Rolling Stone

Daarna is het de beurt aan de film I am a Rolling Stone. Het geluk van een Stones-fan smaakt nooit zo zoet als na een reeks teleurstellingen. Nick Landman, een bijzondere Stones-fan die al jaren in Groningen woont, heeft door allerlei omstandigheden veel concerten van de band gemist. Daardoor liet hij zich niet uit het veld slaan: hij probeert steeds weer om een kaartje te scoren.

Rockumentary Veendam begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 of de theaterkassa.