Leerlingen en docenten van het Dollard College met in het midden CdK René Paas. Foto: Alex Wiersma.
Leerlingen en docenten van het Dollard College met in het midden CdK René Paas. Foto: Alex Wiersma.

Leerlingen Dollard College Oude Pekela maken door spel kennis met provinciale politiek

Algemeen

OUDE PEKELA - Leerlingen van het Dollard College in Oude Pekela hebben woensdag in de Statenzaal van de provincie Groningen het speciale Provinciespel van ProDemos gespeeld.

Een groot gekleurd kleed met daarop de kaart van Groningen. Daaromheen een groep jongeren die bepaalt hoe de provincie ingericht wordt. Dat is het Provinciespel van ProDemos. Met het spel wil deze organisatie laten zien hoe de provinciale democratie werkt. Het Dollard College uit Oude Pekela was de eerste school die het spel speelde.

Debat

Twintig leerlingen van het Dollard College namen plaats op de stoelen waar normaal de leden van Provinciale Staten zitten. Statenlid Isolde den Haring (PvdA) gaf aan hoe het er in de Statenzaal in de praktijk aan toegaat. Net als in Provinciale Staten vormden de leerlingen fracties en gingen ze met elkaar in debat.

Trein naar Oude Pekela

De Partij van de Treinen, de Politieke Partij Pekela, DS 23 en de Politieke Partij Oude Pekela deden voorstellen voor de verbetering van de provincie. Zo stemden ze voor een extra vliegveld, nieuwe huizen, een zorgplein en een trein naar Oude Pekela. Het voorstel voor een betere busverbinding tussen Oude Pekela en de stad haalde het niet.

Compromissen

In een latere ronde moesten de partijen compromissen sluiten. Zo kwam er een meerderheid voor de restauratie van een monument waar een zwembad in kwam en waarbij stageplekken gecreëerd werden. De boodschap voor de leerlingen was dat je in de Nederlandse democratie als partij nooit een absolute meerderheid krijgt en je altijd water bij de wijn moet doen. Aan het eind gaven twee leerlingen aan dat ze wel geïnteresseerd waren om de politiek in te gaan.