Afbeelding

Hertenkamp zonder herten onacceptabel voor GemeenteBelangen Veendam

Algemeen

VEENDAM - Het naderende einde van hertenkampen in Nederland is tegen het zere been van GemeenteBelangen Veendam. De partij wil het college vragen om bij de minister aan te dringen hertenkampen open te houden.

Hertenkampen worden in hun voortbestaan bedreigd door de nieuwe huis- en hobbydierenlijst van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op deze lijst is geen plek meer voor damherten. De herten hoeven niet meteen weg uit hertenkampen, maar met de dieren fokken en nieuwe dieren aanschaffen mag niet meer. Op termijn verdwijnen daardoor dus wel degelijk alle hertenkampen.

‘Onbegrijpelijk’

Een van de argumenten om de herten niet op de lijst te zetten, is dat ze te gevaarlijk zouden zijn in de omgang. ,,Een onbegrijpelijk voornemen”, zegt fractievoorzitter Robert de Jonge van GemeenteBelangen Veendam. ,,Het houden van damherten in Nederland stamt al uit de 17e eeuw. In Veendam is het hertenkamp een blikvanger in het centrum en van cultureel historische waarde. Het hertenkamp is al meer dan een eeuw aanwezig, zonder problemen. Het is aangelegd rond 1915 samen met het prachtige schoolgebouw, een rijksmonument onder architectuur gebouwd door Jan Stuivinga uit Zeist. Veel mensen genieten er ook echt van. Ook al is er sprake van een overgangsregeling, in dit hertenkamp gaan we geen alpaca’s, kamelen, lama’s of waterbuffels houden. Het klinkt absurd maar deze soorten staan wel op de nieuwe lijst.”

Uitzonderingen

Dierentuinen en wildopvangcentra worden uitgezonderd van deze regeling. GemeenteBelangen Veendam is voornemens het college te verzoeken aan te dringen bij de minister om de uitzonderingen uit te breiden danwel damherten alsnog toe te voegen aan de lijst zodat het hertenkamp op lange termijn haar functie kan blijven vervullen.