Afbeelding

Bluesfestival in café ’t Keerpunt

Algemeen

SPIJKERBOOR - Het jaarlijkse bluesfestival KeerpuntBlues wordt zaterdag 1 juli gehouden in café ’t Keerpunt in Spijkerboor. De organisatie is in handen van Stichting Moor uit Annerveenschekanaal.

Het veengebied is bij uitstek de locatie voor een bluesfestival. Met een beetje fantasie is het immers te vergelijken met de Mississippi Delta, waar de blues zijn oorsprong vond. Niet alleen door het uitgestrekte karakter van het landschap, maar ook door de manier waarop in het verleden met goedkope arbeidskrachten werd omgegaan. 

Zwarte goud

Waren het in Mississippi zwarte slaven die werden misbruikt om de katoenplantages te bewerken, hier waren het de veenarbeiders die werden uitgebuit om het zwarte goud, de turf, te steken en te verwerken. Het is dan ook geen toeval dat de muziek die in de Mississippi Delta is ontstaan ook in hier vaste voet aan de grond kreeg. Het inspireert de Stichting Moor al jaren tot het organiseren van een bluesfestival: KeerpuntBlues (voorheen Veenbraand Bluesfestival).

Biuesbarbecue 

Het programma start om 14.00 uur met meervoudig awardwinnaar Bo Brocken. Big Bo speelt al meer dan 35 jaar zijn blues met hart en ziel. Vanaf 15.30 uur is het de beurt aan The New American Farmers. Dit is garage-bluesrock gemengd met onder andere Americana. Om 17.30 uur start de bluesbarbecue met live-muziek van de The BluesdaddiesDeze formatie staat volgens de organisatie voor ‘smaakvol gitaarwerk, snerpende bluesharp, grondig baswerk en een strot die zo uit de Delta lijkt weggelopen’. 

Vintage sound

Na de barbecue is het vanaf 20.00 uur aan GG and the Cruisers. Alle bluesstijlen worden moeiteloos in elkaar verweven waardoor er een verrassend eigentijdse, maar toch ook vintage sound ontstaat. Het festival wordt afgesloten met een optreden van Slow Moving Outlaws (start 21.30 uur). Het beste materiaal uit de seventies van Waylon Jennings, Willie Nelson, David Allan Coe, Kris Kristofferson, Johnny Cash en vele anderen komt voorbij.