Rolf Wassens wordt geflankeerd door zijn vrouw en burgemeester Korthuis. .
Rolf Wassens wordt geflankeerd door zijn vrouw en burgemeester Korthuis. .

Rolf Wassens na organist en molenaar nu ook ridder

Algemeen

WILDERVANK - Rolf Wassens (70) uit Wildervank is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Sandra Korthuis reikte de Koninklijke onderscheiding uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in Vorden, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Wassens als meester-molenaar en organist en zijn 70e verjaardag.

Rolf Wassens slaagde in 1973 voor het examen molenaar. Vanaf 1980 had hij de leiding over de korenmolen Joeswert in Feerwerd. Wassens was mede-initiatiefnemer van het Speltproject Pieterburen. In dit project werken de boer, molenaar en bakker in de keten samen om spelt en het landschap te promoten. Dankzij de kennis en het netwerk van de Wildervanker werden verschillende producten ontwikkeld en op de markt gebracht, zoals de speltjenever, speltbier en broodbakmixen.

Billen van molenstenen

Als meester-molenaar geeft Rolf Wassens het ambacht van korenmolenaar door aan nieuwe molenaars. Hij is vanaf zijn eerste jaren als meester-molenaar gespecialiseerd in het zogeheten billen van molenstenen: het handmatig de groeven in molenstenen weer scherp maken, zodat de stenen het graan kunnen malen. Dit moet twee keer per jaar gebeuren bij een werkende molen. Hij doet dit bij diverse molens in Nederland en ook bij molens in Duitsland.

Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

In 1976 was Rolf Wassens mede-oprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) waarin 40 molenaarsbedrijven in heel Nederland zijn verenigd. Momenteel is hij secretaris van het AKG. Hij schreef voor het verenigingsblad Molens van de vereniging De Hollandsche Molen en is redactielid van het tijdschrift De Nieuwe Molenwereld. Daarnaast is Wassens meer dan dertig jaar actief voor de Molenstichting Winsum, waar molen Joeswert in Feerwerd onder valt. In 2017 deed Rolf Wassens een stapje terug en droeg hij molen Joeswert over aan zijn opvolger. Hij is sindsdien nog bij de molen actief als vrijwillig molenaar. Hij maalt wekelijks rogge en is van grote waarde voor het behoud en de maalfunctie van de molen.

Organist en koordirigent

Naast de vele activiteiten als molenaar is Wassens organist en dirigent bij verschillende katholieke en protestantse kerken. Hij is bijvoorbeeld al 15 jaar actief als organist bij de Hildegardparochie locatie St. Jozef in Zuidhorn, dirigent van het koor Jozefs Notenhout en organist van de Hervormde gemeente Oostwold. De afgelopen tientallen jaren bespeelde hij orgels in vele plaatsen.

Betrokken en behulpzaam 

Burgemeester Sandra Korthuis: ,,De heer Rolf Wassens zet zich al vijftig jaar in voor het ambacht van molenaar, dat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat. Hij draagt zijn kennis over aan andere molenaars in Nederland en daarbuiten. Hij zet zich onvoorwaardelijk in en is een gepassioneerde en doorgewinterde molenaar. Ook als organist en dirigent is Rolf Wassens betrokken, behulpzaam en motiveert anderen.”