Burgemeester Jaap Kuin (rechts) met onder anderen minister `Hugo de Jonge en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.
Burgemeester Jaap Kuin (rechts) met onder anderen minister `Hugo de Jonge en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

Minister Hugo de Jonge naar ‘Masterplandorp’ Nieuwe Pekela

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Minister Hugo de Jonge heeft dinsdag een busrit door Nieuwe Pekela gemaakt. Nieuwe Pekela is, samen met Veendam, een van de plaatsen waar de komende tijd fors in wordt geïnvesteerd.

Onder leiding van burgemeester Jaap Kuin kreeg het gezelschap een rondleiding door het dorp. Dat gezelschap bestond uit onder anderen minister Hugo de Jonge, gedeputeerde Tjeerd van Dekken, oud-Kamerlid Henk Nijboer (die nu werkt aan een sociale agenda voor Groningen) en diverse bestuurders uit de hele provincie De burgemeester legde een geïnteresseerde De Jonge uit hoe de gemeente bezig is om van Nieuwe Pekela een karakteristieke woonkern te maken. 

Masterplan Regiocentra

Na Nieuwe Pekela ging het gezelschap door naar Stadskanaal voor een wandeling door het dorp. Daar werd ook het Masterplan Regiocentra aangeboden aan de minister. In het plan wordt in elf Groninger plaatsen geïnvesteerd omdat de voorzieningen er onder druk staan. Het gaat in deze regio naast Nieuwe Pekela ook om Veendam. ,,Regiocentra zijn cruciaal voor de leefbaarheid. We willen er alles aan doen om deze steden en dorpen nieuw elan en perspectief te bieden. Dit geeft een verbetering voor zowel het betreffende centrum, als het verzorgingsgebied en daarmee de hele provincie Groningen”, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

Cruciale schakel

In het Masterplan wordt voor Nieuwe Pekela een toekomst geschetst als ‘cruciale schakel’ in het lint van ‘Groot Pekela’. Op het gebied van werk, onderwijs, gezondheid en zorg, sport en dagelijkse boodschappen zijn aantrekkelijke en vitale basisvoorzieningen beschikbaar. In Veendam wordt onder andere het centrum flink verbeterd. ,,Het is verkleind maar sterker: winkels, cafés, restaurants en cultuurgebouwen zijn geconcentreerd rond enkele groene pleinen. Daarvoor zijn verschillende panden die te groot bleken voor de Veendamse schaal gesloopt en vervangen door woon- of winkelgebouwen”, staat in het Masterplan. Ook is er meer ruimte voor groen en minder voor auto’s.

Vrijdag neemt de ministerraad een besluit over het plan.