Afbeelding

‘Het wonder van het zelfgenezende brein’ in bibliotheek Veendam

Algemeen

VEENDAM - In de lezing Het wonder van een zelfgenezende brein op donderdag 29 februari in de bibliotheek van Veendam vertellen Fokke Slootstra en Marijke Hartman hoe EMDR kan helpen bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. EMDR is een traumatherapie die ook effectief ingezet wordt voor depressies, rouwverwerking, fobieën, neurotische klachten en ondersteunend werkt bij meditatie en mindfulness.

Trauma’s 

In de lezing wordt de werking van het brein uitgelegd en wat er bij normale verwerking van gebeurtenissen gebeurt in het brein. Soms maken gebeurtenissen echter zoveel indruk en zijn de gevoelens erbij zo sterk, dat de verwerking anders gaat. Trauma’s worden in onverwerkte vorm opgeslagen. Door bepaalde prikkels, zoals een geluid, geur of beeld die aan die ingrijpende gebeurtenis doen denken, wordt de onverwerkte herinnering wakker geschud. Mensen raken dan opnieuw van slag. De spanning en de emotionele lading van vervelende gebeurtenissen wordt door de EMDR verwerkt en ‘losgelaten’. Opgebouwde spanning vermindert dus of verdwijnt helemaal.

De lezing begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/veendam of in de bibliotheek zelf.