Wethouder Annelies Kleve (Veendam) bij het estafette-kunstwerk. Foto: Tom Bijlsma.
Wethouder Annelies Kleve (Veendam) bij het estafette-kunstwerk. Foto: Tom Bijlsma.

Gronings Vuur naar Veendam en Pekela: voorstelling uitgesteld

Algemeen



PEKELA/VEENDAM - De voorstelling A new STAR is Born zou komend weekend te zien zijn in onder andere de gemeenten Pekela en Veendam. De voorstelling van het project Gronings Vuur kan vanwege de aangescherpte coronamaatregelen echter niet doorgaan. Wel is het Gronings Vuur vorige week officieel overgedragen aan de gemeenten Pekela, Veendam en Stadskanaal. 

De voorstelling zelf kan niet doorgaan, maar er is de afgelopen maanden wel heel veel gedaan door en met cultuurmakers uit het gebied. Daar wordt aandacht aan besteed in een zevental vlogs, die de komende weken via social media worden verspreid. En de makers uit het gebied hebben uitgesproken dat ze de voorstelling volgend jaar graag alsnog gaan uitvoeren. 

Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, dans, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst laten de makers zien wat er zich in de provincie afspeelt. Gronings Vuur is in opdracht van de provincie Groningen ontwikkeld om de culturele infrastructuur in de provincie te versterken.

Vuurtje overgedragen

Om de overgang van de ene naar de andere gemeente te symboliseren, werd het ‘vuurtje’ van Gronings Vuur vorige week overgedragen van de gemeente Westerwolde naar de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam. Door middel van het plaatsen van de gezamenlijke gemeenten op het estafettekunstwerk (gemaakt door Pieter Oosting uit Uithuizen) was de overdracht een feit.

Wethouder Annelies Kleve van de gemeente Veendam sprak namens de drie gemeenten. ,,De afgelopen tijd zijn er van jong tot oud mooie verbindingen gemaakt en is er veel ontstaan. Laten we deze culturele energie vooral vasthouden, zodat we er straks samen nog weer mooie dingen mee kunnen doen”, aldus Kleve. 

Voorstelling

Theatermaker/regisseur/acteur Sijas de Groot maakte de presentatie ‘A new STAR is Born’ onder meer samen met jongeren en cultuurmakers uit Pekela, Stadskanaal en Veendam. In de vlogs die de komende weken gepubliceerd worden, komen tal van onderwerpen aan bod. Zo vertellen jongeren van de School voor Theater en Dans in Veendam over de twee dansen die zij hebben gemaakt en laten een stukje dans zien. Verder vertelt Andries Brans van SIEP&CO over de geschiedenis van industrieel erfgoed en cultuur in Pekela, samen met kunstenaar Bert Scholten die vier weken artistiek onderzoek heeft gedaan in Pekela.