Afbeelding

Sportcafé Sportplein luidt de noodklok

Algemeen

VEENDAM - Sportcafé Sportplein in Veendam heeft als gevolg van de coronamaatregelen de noodklok geluid. Om het hoofd boven water te houden, is men de actie Geef een rondje voor de zaak gestart.


Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het net als in alle andere horecagelegenheden al enige tijd rustig in Sportcafé Sportplein. ,,Geen welverdiende biertjes meer met teamgenoten na het sporten, spontaan een drankje met vrienden en vriendinnen is er niet meer bij, feestjes en pubquizzen behoren niet meer tot de wekelijkse uitjes, evenals het met vrienden voetbal kijken in de plaatselijke kroeg”, sombert eigenaar Rob van Loenen.

Inkomsten bijna volledig weggevallen

Perspectief op betere tijden ziet Van Loenen nog niet. ,,Voor cafés, kroegen en overige nachthoreca is het vooruitzicht op perspectief al geruime tijd 0,0 procent”, stelt hij vast. ,,Bovendien zijn de inkomsten voor de natte horeca het afgelopen jaar met bijna 100 procent weggevallen. Voor vele cafés, kroegen en andere nachthoreca is het logischerwijs inmiddels 5 voor 12, zo ook voor Sportcafé Sportplein. Wij moesten destijds als één van de eersten de deuren sluiten en zullen naar verwachting onderaan staan op de routekaart voor de heropening. De verwachting is dan ook niet dat wij voor de zomer onze gasten weer kunnen verwelkomen in Sportplein”, aldus Van Loenen

Handen in het haar

Waar diverse restaurants en dagzaken tijdens deze coronapandemie met vele initiatieven zijn gekomen, zitten vele eigenaren van cafés en kroegen al bijna een jaar met de handen in het haar. ,,Initiatieven als afhaalmenu’s en dinerboxen liggen niet binnen de mogelijkheden van caféhouders”, zegt Van Loenen daarover. ,,Dit is simpelweg niet de tak van sport van de nachthoreca. Daarnaast is gebleken dat livestreams met muziek, online quizzen of een box met speciaalbieren verreweg de lading niet dekt.”

‘Cafés en kroegen verdwijnen uit straatbeeld’

Sportcafé Sportplein ziet zich dan ook genoodzaakt om de noodklok te luiden. ,,Naar verwachting zal de zogeheten natte horeca nog maanden gesloten blijven. Dat betekent dat het perspectief op inkomsten uit blijft, terwijl de vaste lasten wel gewoon door blijven lopen. Uiteraard maken wij gebruik van de mogelijke steunmaatregelen vanuit de overheid. Echter kunnen daarmee de vaste lasten niet gedekt worden. Op de huidige manier zal een groot deel van de cafés, kroegen en andere nachthoreca in steden en dorpen uit het straatbeeld verdwijnen”, zegt Van Loenen.

Crowdfundingsactie 

Van Loenen roept zijn vaste gasten dan ook op om een ‘rondje voor de zaak’ te geven. Dit is een virtueel rondje waarmee men het plaatselijke café in deze barre tijd steunt. ,,Met deze crowdfundingsactie hopen wij het hoofd boven water te kunnen houden om hopelijk snel weer voor jullie klaar te kunnen staan. Vele handen maken licht werk, samen staan we sterk”, aldus Van Loenen.

Een rondje voor de zaak geven kan via www.indoorcentrumveendam.nl