Wethouder Hennie Hemmes en gedeputeerde Tjeerd van Dekken bij het kunstwerk van The Ro-d-Ys.
Wethouder Hennie Hemmes en gedeputeerde Tjeerd van Dekken bij het kunstwerk van The Ro-d-Ys.

Pekelder centrum ligt er prima bij dankzij afgerond Centrumplan

Algemeen

OUDE PEKELA - Het Centrumplan Oude Pekela Centraal is afgerond. Wethouder Hennie Hemmes en gedeputeerde Tjeerd van Dekken keken maandag terug op een fijne en constructieve samenwerking.

Een feestelijke heropening van het gebied laat op zich wachten. Wanneer de coronamaatregelen dit toestaan, zal er alsnog een feestelijk moment worden ingepland.

Vier deelprojecten

Het Pekelder centrumplan is een programma geworden bestaande uit vier deelprojecten. Daarin draait het om het herinrichten van het centrum van Oude Pekela, de herontwikkeling van de Kooistralocatie, de aanpak van winkelgevels en het stimuleren van economische initiatieven. De genomen maatregelen bestonden onder andere uit het slopen van (leegstaande) winkelpanden, het stimuleren van economische initiatieven zoals verhuizing en uitbreiding van winkels in het centrum en het herinrichten van het centrum tot een prettig verblijfsgebied met groene uitstraling en met veel ruimte voor evenementen en voldoende parkeergelegenheid. Begin dit jaar gingen de appartementen op de Kooistralocatie is de verkoop. Inmiddels zijn bijna alle appartementen verkocht of onder optie. In het voorjaar start de bouw van de appartementen.

The Ro-d-Ys

In de afgelopen weken zijn de puntjes op de i gezet. Zo is er nieuwe verlichting aan de molen geplaatst en is het kunstwerk van The Ro-d-Ys teruggeplaatst op het Hellingplein in het centrum. The Ro-d-Ys was een nationaal en internationaal bekende sixtiesband, ontstaan op de ULO-school in Oude Pekela. De formatie, die maar kort heeft bestaan, heeft twee Top 2000-nummers op haar naam staan: Take her home en Just fancy.

‘Mooie ontwikkeling voor Pekela’ 

,,Ik ben erg blij met het eindresultaat”, zegt wethouder Hennie Hemmes over het Centrumplan. ,,Van zowel de ondernemers als de Pekelders hoor ik positieve geluiden. Een mooie ontwikkeling voor Pekela.’’

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: ,,De uitstraling van het centrum van Oude Pekela is totaal verbeterd. Leegstaande, verpauperde panden zijn aangekocht en gesloopt. Daarnaast zijn veel overtollige vierkante meters winkelvloeroppervlakte weggenomen. Hierdoor is het centrum een stuk compacter en leefbaarder geworden. Het resultaat mag er zijn.”