Museumbestuurders Liesbet Groen en Feike Oppewal eerder dit jaar met het aangekochte Torah-schild. Foto: Bert Woltjes.
Museumbestuurders Liesbet Groen en Feike Oppewal eerder dit jaar met het aangekochte Torah-schild. Foto: Bert Woltjes. Bert Woltjes.

Kapiteinshuis opent nieuwe expositie

Algemeen

NIEUWE PEKELA - De nieuwe expositie in het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela zal zondag officieel worden geopend. Topstuk is het eerder dit jaar aangekochte Torah-schild.


Onlangs maakte het Kapiteinshuis al bekend dat men een nieuwe tentoonstelling had opgebouwd rond Joods erfgoed en Pekelder zilverschatten. Wanneer die expositie daadwerkelijk open zou kunnen, was op dat moment nog niet duidelijk.

Versoepeld 

Doordat de coronamaatregelen steeds verder worden versoepeld, zag het Kapiteinshuis de kans om zondag 6 juni de deuren weer te openen. Komende zondagmiddag volgt vervolgens de officiële opening van de tentoonstelling Simchat Thora-Vreugde der wet. Joods erfgoed en zilverschatten van Pekela.

Topstuk 

Topstuk in de expositie is het eerder dit jaar verworven Torah-schild uit de voormalige Pekelder synagoge. Ook een Pekelder burgemeestersketting siert de expositie, naast veel ander zilverwerk uit de 19e eeuw.