De Familietrouw op weg naar het Veenpark
De Familietrouw op weg naar het Veenpark

Op opknapbeurt wachtend museumschip tijdelijk van Pekela naar het Veenpark

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Met veel pijn en moeite heeft Museumschip Familietrouw, eigendom van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, vorige week de thuishaven bij het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela verlaten en koers gezet naar het Veenpark in Barger-Compascuum.


De uit 1894 daterende spitse praam zal de hele zomer in het Veenpark blijven liggen. ,,Elk jaar varen we tijdens de zomer naar diverse evenementen, maar vanwege corona zijn deze afgelast. We besloten daarom naar het Veenpark te koersen, waar we wel vaker gelegen hebben”, vertelt directeur Hendrik Andries Hachmer van het Veenkoloniaal Museum om Veendam. ,,Dit was overigens niet zo eenvoudig als de vorige keren. Het Pekelderdiep is gestremd voor de recreatievaart omdat diverse bruggen moeten worden gerepareerd.”

Wispelturige brug 

Met veel pijn en moeite wisten medewerkers van de gemeente diverse bruggen te openen. ,,De Samenwerkingsdraai bleek wel de meest wispelturige”, vertelt Hachmer. ,,Deze zat helemaal vast en moest met koevoeten en breekijzers worden losgewrikt. Ook buurtbewoners hielpen mee, dus een toepasselijke naam voor deze brug.”
Men kwam meer obstakels tegen. Het water tussen het Kapiteinshuis en Boven Pekela zat vol met waterlelies en krabbenscheer. ,,Elke keer moest de schroef uit het water gehaald worden omdat deze vol zat met waterplanten. Ook ploegden we modder, terwijl het schip maar 60 centimeter diep steekt. Er moet dus nog heel wat gebeuren voordat we terug kunnen varen”, stelt Hachmer vast.

Opgeknapt

Dat zal dit jaar niet meer gaan gebeuren. Na het bezoek aan het Veenpark vaart de spitse praam Familietrouw naar Sappemeer. Bij werf Wolthuis worden de zwaarden en het roer opgeknapt. Ook zullen waar nodig staalkabels en de lieren worden gereviseerd. ,,Er is ons veel aan gelegen om het oudste nog in originele staat verkerende schip van Groningen voor de provincie te behouden”, aldus Hachmer.

Honderd jaar

De Familietrouw is in 1894 in Veendam voor de familie Drost van stapel gelopen en ging daarna over naar de familie Witvoet, die het schip inzette in de omgeving van Klazienaveen. Later ging het vaartuig over naar de families Schonewille en Muskee uit Hoogeveen. Het schip is in 1994, toen het 100 jaar oud was, aan het Veendammer museum geschonken en sindsdien houden vrijwilligers het in de vaart. Het museum zal diverse fondsen gaan aanschrijven om de opknapbeurt voor elkaar te krijgen.