Het werk 'De vier ruiters der Apocalyps' van Nico Bulder.
Het werk 'De vier ruiters der Apocalyps' van Nico Bulder.

Veenkoloniaal Museum toont werk Nico Bulder

Algemeen

VEENDAM - Het werk van Nico Bulder zal de komende maanden centraal staan in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. De expositie loopt van 18 december tot en met 20 maart.


De in Hoogezand geboren Nicolaas J.B. Bulder (1898-1964) ging op 15-jarige leeftijd aan de slag in een machinefabriek, maar in de avonduren nam hij les bij een scheepstekenaar en een wiskundeleraar. In 1919 trad Bulder als scheepsbouwkundig tekenaar in dienst bij scheepswerf Gideon in Groningen. Na het faillissement van de werf in 1924 besloot hij om zijn artistieke aspiraties voorrang te geven. Op 26-jarige leeftijd volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en in 1930 werd hij aangesteld als tekenleraar bij Instituut Hommes in Sappemeer.

Wereldwijde erkenning 

Gedreven als hij was, illustreerde Nico Bulder naast zijn werk als docent ook talloze boeken. Hij kreeg wereldwijde erkenning voor met name zijn houtsneden en gravures. De detaillering is verbazingwekkend, maar het Veenkoloniaal Museum plaats zijn werk ditmaal in nieuw en breder perspectief. Zijn oeuvre is immers indrukwekkend. Bulder ontwierp glas-in-loodramen, legde niet onverdienstelijk Groninger landschappen in aquarel vast en maakte indruk met olieverfschilderijen die fragmenten uit de bijbel weergeven, waarbij als oprecht katholiek ook mystieke en religieuze thema’s centraal staan. Ook ontwierp hij etiketten voor bedrijven en fabrikanten.

Docent

In 1945 werd Bulder docent aan de Academie Minerva. Hij gaf les in meerdere vakken, waaronder etsen en lithograferen. Kort na zijn pensionering stierf hij, na een kort ziekbed op 30 januari 1964 in het Rooms Katholiek Ziekenhuis in Groningen. ,,Hij zat nog zo vol plannen, hij wilde nog van alles doen. Helaas is het er niet van gekomen”, zo schrijft zijn nicht Sien na zijn dood. Zijn goede vriend Evert Musch schrijft dat Nico Bulder ‘vaak twijfelde en zichzelf pijnigde met de vraag of hij nog wel meetelde in de vaart der moderne tijd’.

Gratis toegankelijk 

Zijn werk raakte op den duur in de vergetelheid, maar de stichting Nico Bulder zet zich in om zijn werk onder de aandacht te houden. In de tentoonstelling neemt het Veenkoloniaal Museum, in samenwerking met de Nico Bulder Stichting, het publiek mee in de wereld van zijn werk. Op zaterdag 18 en zondag 19 december is het museum speciaal voor deze expositie gratis toegankelijk, maar om te grote toeloop te voorkomen is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan via de website van het museum of telefonisch via 0598-364224.