Een plattegrond van het nieuwe zonnepark bij Noordbroek.
Een plattegrond van het nieuwe zonnepark bij Noordbroek.

Plan voor nieuw zonnepark bij Noordbroek, met aandacht voor akkervogels

Algemeen

NOORDBROEK - Aan de Pastorieweg bij Noordbroek wordt een nieuw zonnepark aangelegd. Het gaat om een stuk grond van ongeveer 38 hectare groot. Daarbij wordt, volgens de initiatiefnemers, rekening gehouden met omwonenden, het open landschap en akkervogels.


Initiatiefnemers familie Ten Have, coöperatie Duurzaam Menterwolde, Bronnen VanOns en Pure Energie lichten tijdens een digitale informatieavond op 6 januari het plan verder toe. Zij vertellen dan wat de stand van zaken is, wat de inhoud van het plan is en wat de beoogde vervolgstappen zijn, zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente Midden-Groningen. Uiteraard is er ook alle ruimte voor vragen en opmerkingen. De bijeenkomst via Microsoft Teams start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Aanmelden kan via info@zonneparknoordbroek.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie via 06-57870755. Deelnemers krijgen uiterlijk een dag voorafgaand aan de informatieavond de link toegestuurd waarmee ze kunnen deelnemen.

Akkervogels

De initiatiefnemers hebben zich erop gericht dat het zicht op de panelen voor omwonenden zo beperkt mogelijk is, dat het open landschap zoveel mogelijk behouden blijft en dat een flink deel van het plangebied geschikt is voor akkervogels. Zo komt in de zuidoostelijke hoek van het zonnepark een fauna-akker van 1,6 hectare groot. Hier staan dus geen zonnepanelen. Tussen de meeste rijen zonnepanelen blijft twee meter vrije ruimte. In deze tussenruimte groeit een mengsel van kruiden en grassen. Doordat er eveneens ruimte zit tussen de afzonderlijke zonnepanelen, bereiken zonlicht en regenwater ook de bodem onder de panelen waardoor hier tevens kruiden en grassen groeien. In de zuidelijke 25 procent van het plangebied, naast de fauna-akker, is de ruimte tussen de rijen zonnepanelen groter. De fauna-akker en deze grotere tussenruimtes zijn bedoeld om ruimte te geven aan akkervogels.

Geld voor lokale projecten

De helft van het zonnepark wordt eigendom van coöperatie Duurzaam Menterwolde. Dat betekent dat ook de helft van de inkomsten via Duurzaam Menterwolde beschikbaar is voor de lokale samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door bijdragen vanuit het zonnepark aan lokale projecten waarvoor inwoners uit de omgeving suggesties kunnen aandragen bij Duurzaam Menterwolde. Verder stellen de initiatiefnemers jaarlijks -voor de duur van 15 jaar- een deel van de inkomsten beschikbaar aan de omgeving via een omgevingsfonds. De precieze hoogte van de jaarlijkse bijdrage is afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt.


Het volledige landschappelijk inpassingsplan staat op de website van het zonnepark: zonneparknoordbroek.nl.