De Unionbrug in Oude Pekela.
De Unionbrug in Oude Pekela.

Inwoners Pekela worden nauw betrokken bij aanpak bruggen

Algemeen

OUDE PEKELA - Het aantal bruggen over het Pekelder Hoofddiep wordt, zoals gemeld, flink teruggebracht tot circa dertien stuks. Inwoners worden nauw betrokken bij dit ‘bruggenplan’. Dat beloofde wethouder Jaap van Mannekes tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering.


Pekelder bruggen zijn aan een grondige inspectie onderworpen nadat er eerder dit jaar een aantal bruggen niet meer kon worden bediend. De bruggen waren technisch defect of het was vanuit veiligheidsoverwegingen niet verantwoord om deze te bedienen. Het onderzoek leverde geen fraai beeld op. De levensduur van de bruggen is bereikt en Pekela heeft simpelweg het geld niet om alle oeververbindingen te behouden. Dat kan alleen als alle bruggen worden vervangen door duikers, maar dat heeft tot gevolg dat er geen doorvaart meer mogelijk is door het Pekelder Hoofddiep. Het college, en de meerderheid van de gemeenteraad, wil het diep echter wel open houden voor de pleziervaart. Daarom stelde het college de gemeenteraad vorige week voor een groot aantal bruggen af te stoten. Ook moet er voor nog eens zestien kilometer aan beschoeiingen worden vervangen. ,,We zijn met onze neus op de feiten gedrukt”, stelde wethouder Jaap van Mannekes dan ook vast.

‘Veel misgegaan’ 

,,Er is veel misgegaan”, stelde de SP vast. Door de bezuinigingen en het vooruitzicht van een gemeentelijke herindeling werd er jarenlang immers geen structureel geld vrijgemaakt voor onderhoud. Nu wil het college dus doorpakken en de problemen voor eens en voor altijd oplossen. ,,We kunnen niet langer wachten”, vinden de socialisten. Samen Voor Pekela stelde teleurgesteld vast dat er al een jaar geen scheepvaart door het Pekelder Hoofddiep mogelijk is en wil, net als de SP, dan ook tempo maken. ,,Het is een ingrijpend besluit, maar dat moeten we niet uitstellen:, aldus de socialisten. ,,We zijn lang bezig geweest met pappen en nathouden, maar dat houdt natuurlijk een keer op. Er moet zo snel mogelijk wat gebeuren. Daarbij moet de bevaarbaarheid blijven. Dat is karakteristiek voor ons Veenkoloniaal dorp”, vindt de PvdA. Het CDA steunt eveneens de plannen van het college, maar wilde eerst nog even zijn gelijk halen. ,,We hebben jaarlijks gewezen op het onderhoud. Door bezuinigingen werden onze vragen genegeerd en is er jarenlang weggekeken. Na veertig jaar niets doen, kan er nu ineens veel.”

Uitstel

De VVD sprak van ‘een moeilijk oplosbaar probleem’ en kwam met een groot aantal vragen, onder andere over de bereikbaarheid voor hulpdiensten als bruggen verdwijnen. De PVV en GroenLinks waren eveneens kritisch.,,Onbegrijpelijk dat we zo’n grote beslissing zo kort voor het einde van deze raadsperiode nemen”, vindt de PVV. ,,Want wat zijn drie maanden op veertig jaar niets doen?” Ook GroenLinks wil dat de bruggenkwestie over de verkiezingen wordt getild. ,,Dit gaat te gehaast. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met het karakter en de leefbaarheid van ons mooie Pekela.” GroenLinks vraagt zich af hoe groot het draagvlak voor het bevaarbaar houden van het Pekelder Hoofddiep echt is en of het dus nodig is dat een groot deel van de bruggen wordt afgestoten. Met een enquête tijdens de verkiezingen wil GroenLinks graag van de inwoners horen hoe zij tegen het bruggenplan aankijken. ,,We willen geen uitstel of een duur referendum”, gaf de PvdA eerder op de avond al aan en ook het college voelt niets voor een enquête.

Overleg met omwonenden en gebruikers

GroenLinks maakte zich verder sterk voor een participatie- en communicatieplan en kreeg daar de handen wel voor op elkaar, ook al omdat andere fracties eveneens aandacht hadden gevraagd voor de rol van de inwoners. Volgens Van Mannekes is betrekken van de bewoners ‘fase twee’ van het bruggenplan. De gemeente gaat in die fase met omwonenden en gebruikers van de bruggen in overleg om informatie op te halen om de juiste keuzes te kunnen maken. Want welke bruggen precies worden afgestoten, is nog niet bekend. In ieder geval wil de gemeente de Blijhamsterbrug, Freebrug, Unionbrug (monument), Wedderklap, Ericabrug, Koenemansbrug, Onstwedderklap en Ommelanderklap behouden. Verder wordt de optie om op nieuwe locaties bruggen te realiseren meegenomen in het proces. Door nieuwe bruggen op wat meer logische plekken over het Pekelder Hoofddiep te realiseren, is het mogelijk om meerdere bruggen te saneren.


Dat de wethouder toezegde de Pekelders nauw bij het proces te betrekken, trok de PVV over de streep. Ook de VVD stemde in, terwijl GroenLinks uiteindelijk als enige partij tegen het bruggenplan stemde. Die partij had liever gezien dat inwoners in een eerder stadium werden meegenomen.