Het orgel in de Grote Kerk van Veendam
Het orgel in de Grote Kerk van Veendam

Orgelrestauratie Grote Kerk Veendam gaat door

Algemeen

VEENDAM - De restauratie van het monumentale Timpe/Faber & Dienes-orgel in de Grote Kerk van Veendam kan doorgaan, nu de provincie een subsidie van bijna 300.000 euro beschikbaar heeft gesteld.


Het kerkbestuur en het bestuur van de stichting Vrienden van de Grote Kerk Veendam zijn de provincie en alle overige subsidiënten en donateurs zeer erkentelijk voor hun financiële bijdragen en zijn verheugd dat de restauratie van het orgel nu door kan gaan. Al een aantal jaren is de stichting bezig fondsen te verwerven voor de restauratie van het orgel. Van veel stichtingen, instanties, fondsen en donateurs heeft het stichtingsbestuur donaties en toezeggingen gekregen. Daardoor kon een sluitende begroting gepresenteerd worden.

11.000 euro tekort

Door duurder wordende materialen en stijgende loonkosten is er toch een gat van 11.000 euro ontstaan. Omdat de restauratie over een half jaar start, hoopt het stichtingsbestuur dit tekort samen met de kerkrentmeesters weg te kunnen werken.

In september zal de restauratie starten met het kleurenonderzoek door Veldman & Veltman Restauratie- en Decoratieschilders uit Haren. In november zal het orgel gedemonteerd worden en zal gedeeltelijk naar de werkplaats van orgelbouwer Adema’s Kerkorgelbouw in Hillegom worden getransporteerd. Een deel blijft in de kerk achter en zal daar gerestaureerd worden. 

In het voorjaar van 2023 zal de orgelkas zijn kleuren weer krijgen die hij in 1926 ook had. Schildersbedrijf Vasse uit Muntendam zal daarbij assisteren. In de laatste helft van volgend jaar zal het orgel weer opgebouwd worden en als alles meezit, vindt in december 2023 de oplevering van het gerestaureerde orgel plaats.