Voorzitter Rudi Slager van stichting Pandeon trapt tijdens een bijeenkomst in de kerk van Grijpskerk de nieuwe reeks Veur Aaltied-voorstellingen af. Foto: Dave Graanoogst
Voorzitter Rudi Slager van stichting Pandeon trapt tijdens een bijeenkomst in de kerk van Grijpskerk de nieuwe reeks Veur Aaltied-voorstellingen af. Foto: Dave Graanoogst

Veur Aaltied doet in nieuw seizoen Oude Pekela aan

Algemeen

OUDE PEKELA - Er gaat volgende maand een nieuwe reeks Veur Aaltied-voorstellingen van start. Er wordt onder andere in Oude Pekela gespeeld.

De theatervoorstellingen in tien oude Groninger en Friese kerken zijn gebaseerd op de levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten en worden gemaakt door en met inwoners van het dorp. De speelperiode van Veur Aaltied is van juni tot en met oktober. De eerste voorstellingen zijn in Middelstum (4 juni), Spijk (17 en 18 juni) en Wanswerd (24 tot en met 26 juni). Na de zomer volgen Beerta, Grijpskerk, Westeremden, Ter Apel, Garmerwolde, Oude Pekela en Peins. De voorstelling in Oude Pekela staat rond half oktober gepland.

Unieke theaterstukken 

De verhalen in de voorstellingen worden verbeeld door lokale spelers, musici en amateurkunstenaars. In het hele traject speelt de samenwerking van amateurs en professionals een belangrijke rol. Elk dorp krijgt een scriptschrijver en regisseur toegewezen die samen met het dorp werken aan het verhaal en de vorm van de voorstelling. Dit leidt tot unieke en op maat gemaakte theaterstukken.

Grote rol voor kerkorgel 

In 2019 vond er ook al een reeks Veur Aaltied-voorstellingen plaats. Dat was een groot succes en daarom start binnenkort het tweede seizoen op tien nieuwe locaties. Daarbij speelt ook het kerkorgel een grote rol. Het instrument zet de sfeer en toon van de voorstelling, net zoals het dat al eeuwenlang doet bij diensten en bij rouw en trouw. Orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra adviseert daar waar nodig bij de keuze voor passende orgelmuziek.

Veur Aaltied is een productie van Stichting Pandeon in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Âlde Fryske Tsjerken. Meer informatie is te vinden op www.veuraaltied.nl.