Stoomlocomotief 52 8060 en de vuurloze stoomlocomotief op het station in Stadskanaal. Foto: Lars Blaauw.
Stoomlocomotief 52 8060 en de vuurloze stoomlocomotief op het station in Stadskanaal. Foto: Lars Blaauw.

Nationale Stoomtreindag bij Museumspoorlijn STAR

Algemeen

VEENDAM - Het is donderdag weer Nationale Stoomtreindag. Museumspoorlijn STAR is uiteraard een van de deelnemers.

Alle railmusea in Nederland zijn op Hemelvaartsdag weer geopend voor het publiek. Traditiegetrouw staat deze dag bij Museumspoorlijn STAR weer in het teken van Stukgoederenvervoer. Want nu is het heel normaal dat pakjes via allerlei bezorgdiensten door het hele land binnen 24 uur bezorgd worden, maar hoe ging dat vroeger? De trein speelde een belangrijke rol in het transport van goederen.

Boerenmarkt

Het vervoeren van goederen is één, maar wat gebeurde er nog meer? Daarom is op deze dag in de rijtuigenloods bij station Stadskanaal ook een boerenmarkt. Daar kan men van alles vinden, van eigengemaakte jam tot decoratieve schapenvachten. Ook kunnen kinderen ’s middags ezeltjes aaien en knuffelen en een ‘waterkoe’ melken. Rondom het station Stadskanaal staan diverse historische voertuigen, zoals tractoren en vrachtwagens.

Treinen rijden

Natuurlijk rijden de treinen op deze dag ook. De stoomtrein rijdt tussen Stadskanaal en Veendam, de historische dieseltrein rijdt tussen Stadskanaal en Nieuw-Buinen. Uiteraard moeten er ook goederen met deze treinen vervoerd worden. Alle kinderen kunnen hierbij meehelpen. Op het station Stadskanaal kunnen ze pakketjes inladen in de trein. In Stadskanaal wordt ook gerangeerd met goederenwagons. Daarvoor wordt onder andere ook de ‘vuurloze’ stoomlocomotief gebruikt.

Op de website van de STAR (www.stadskanaalrail.nl) is meer informatie te vinden over de dienstregeling en het programma van deze dag. Via de website zijn ook treinkaartjes te koop voor deze dag.