Afbeelding

Pekela werkt met inwoners aan verduurzamen van woningen

Algemeen

OUDE PEKELA - Alle 5.775 woningen in de gemeente Pekela moeten in 2050 verduurzaamd moeten zijn. De gemeente wil samen met inwoners een plan van aanpak maken.

In Nederland worden nog veel gebouwen met aardgas verwarmd, ook in de gemeente Pekela. In het klimaatakkoord is opgenomen dat Nederland in 2050 volledig gebruik maakt van duurzame alternatieven bij het verwarmen van woningen en gebouwen. Daarom gaat Pekela aan de slag met een zogenaamde transitievisie warmte. Daarin staat beschreven hoe en wanneer wijken overstappen van aardgas naar duurzame alternatieven. De eerste manier van verduurzamen is energiebesparing. Als er minder energie wordt gebruikt, hoeft er ook minder opgewekt te worden. In de transitievisie warmte wil de gemeente daarom ook nadenken over welke maatregelen inwoners kunnen nemen om energie te besparen.

Vragenlijst 

Bij het opstellen van de warmtevisie wil de gemeente haar inwoners nauw betrekken. Dat doet de gemeente bijvoorbeeld middels een vragenlijst, die in te vullen is via de Facebookpagina van de gemeente Pekela. Invullen kan tot 13 juni. Ook gaat de gemeente sessies organiseren waarbij bewoners en ondernemers in kleine groepen nadenken over kansen en mogelijke obstakels als het gaat om de warmtetransitie in Pekela. De eerste sessie is gepland op maandagavond 20 juni.
Meer informatie is te vinden op pekelsgoud.nl/transitievisiewarmte.