Blik op de expositie Uit het moeras. Foto: Hanne van der Velde.
Blik op de expositie Uit het moeras. Foto: Hanne van der Velde.

Beeldend onderzoek naar Veenkoloniën te zien in vanBeresteyn

Algemeen

VEENDAM - In cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam is nog tot 10 juli de tentoonstelling Uit het moeras te zien. Het gaat om een ‘beeldend onderzoek’ naar de Veenkoloniën.

De Groningse en Drentse Veenkoloniën waren oorspronkelijk een moerasgebied, waar pioniers turf staken, waterwegen rijkdom brachten en landbouw en industrie elkaar groot maakten. Totdat de moderne tijd het gebied de rug toekeerde. Tegenwoordig wordt het gebied geassocieerd met achterstand. Tegelijkertijd zijn de bewoners trots op hun streek en dat imago beu. Fotograaf Baukje Venema liet zich inspireren door vijf familieverhalen uit de Veenkoloniën en creëerde reeksen in foto en video, die aansluiten op de tijdlijnen uit die familieportretten. Oude archiefbeelden, verhalen en schilderijen uit de streek zijn de basis van dit beeldende onderzoek naar verandering en transformatie in de loop van de tijd.

Armoede

De expositie is een vervolg op het gelijknamige journalistieke project over armoede in de Veenkoloniale gebieden en waarom deze vaak van generatie tot generatie overgedragen wordt. Hoe komt verandering tot stand, als je geschiedenis en het het imago van jouw streek zijn verbonden met plaggenhutten en veenarbeiders, als dat verhaal en de gevolgen daarvan met je familie vervlochten zijn? Het project toont portretten van hedendaagse bewoners, collages op basis van beelden uit fotografische archieven en teksten uit het journalistieke project.

Rondleiding

Uit het moeras is te bekijken op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van   13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Speciaal voor Koerier-lezers geeft fotograaf Baukje Venema op 1 juli een rondleiding door haar expositie. Die rondleiding start om 16.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan door te mailen naar corine@noorderlicht.com.