Afbeelding

Bijzondere verhalen bij Museum Kapiteinshuis Pekela

Algemeen

NIEUWE PEKELA - Museum Kapiteinshuis Pekela in Nieuwe Pekela heeft enkele bijzondere verhalen gepresenteerd, die zijn opgenomen in het nieuwe jaarverslag.

In het jaarverslag wordt beschreven wat er afgelopen jaar gebeurde onder het museumdak. Een museum vertelt verhalen en het Kapiteinshuis vooral verhalen van Pekela In het verslag komt bijvoorbeeld een mooi verhaal voor over de Talmaschool, ambachtsschool of lts. De behoefte aan vaklieden was rond 1960 ook al groot en daar voldeed de school helemaal aan met opleidingen voor timmeren, metaalbewerking of installatietechniek. Ruim 3000 leerlingen verlieten de school met een vakdiploma.

Hondenkar

Een ander verhaal gaat over een zendelinge uit Pekela. Haar vader was eerst zendeling in China geweest en werd later baptisten-predikant in Nieuwe Pekela. Haar dochter volgde in de voetsporen van vader, een heel ongebruikelijke stap voor een vrouw rond 1880. Ze sloeg er diverse huwelijksaanzoeken uit Pekela voor af. Ze trouwde uiteindelijk met de Engelsman William H. Bentely. Ze werkten in Congo, maar bezochten Pekela geregeld. De Engelsman was onder de indruk van het leven in Nieuwe Pekela en maakte dan ook diverse foto’s, die hij als souvenir aan bekenden gaf. Een van die foto’s werd rond 1900 gemaakt van twee postbodes, die hun route aflegden met behulp van een hondenkar.

Het hele verhaal is te lezen in het jaarverslag. Het verslag is te verkrijgen in het museum, of te lezen op de website www.kapiteinshuis.nl.