Afbeelding

GroenLinks Pekela trekt aan de bel na aardbeving in regio

Algemeen

OUDE PEKELA - De aardbeving van 0.5 op de schaal van Richter die vorige week heeft plaatsgevonden tussen Pekela en Veendam is voor GroenLinks Pekela aanleiding om haar zorgen uit te spreken over de gestapelde vorm van mijnbouw in de regio.

De Pekelder GroenLinks-raadsleden Elly Knevelman en Erik Schipper hebben verschillende voorlichtingen bijgewoond over bevingsschade, zand- en zoutwinning en persluchtopslag. ,,Tijdens die voorlichtingen werd bij de Pekelders onduidelijkheid en onrust opgewekt. Ze hadden vragen die onbeantwoord bleven: Wie is er voor welke bevingsschade verantwoordelijk? Welke risico’s lopen de inwoners? Is het wel veilig met al die verschillende activiteiten naast elkaar?”, zegt Schipper.

‘Veiligheid voorop’

GroenLinks Pekela vindt het dan ook noodzakelijk dat de Staatstoezicht op de Mijnen expliciet onderzoek doet naar de effecten van deze ‘gestapelde, zeer dynamische’ vorm van mijnbouw. Erik Schipper: .,We hebben hier te maken met gestapelde mijnbouw. Binnen een zeer kleine oppervlakte gebeurt van alles: opslag waterstof, gas, perslucht, boren naar zout. GroenLinks wil daarom een samenhangend onderzoek naar de effecten hiervan. De veiligheid van de inwoners moet voorop staan.”