Coaster Rini op het Winschoterdiep, Coll. Veenkoloniaal Museum.
Coaster Rini op het Winschoterdiep, Coll. Veenkoloniaal Museum.

Expositie ‘Met het zout van de Zee’ te zien in Veenkoloniaal Museum

Algemeen

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is nog tot en met 30 oktober de tentoonstelling ‘Met het zou van de Zee’ te zien. Vooral voor liefhebbers van de coastervaart is deze expositie over de zilte kustvaart een aanrader.

Te zien is schilderkunst van meevarende, voor het merendeel Groningse Ploeg schilders. Daaronder Jan van der Baan (1912-1990), Johan Dijkstra (1896-1978), Marten Klompien (1917-1996), Abe Kuipers (1918-2016), Martin Tissing (1936-2018), Jannes de Vries (1901-1986) en Jan van der Zee ( 1898-1988).

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren zestig was er een grote kustvaartindustrie in Groningen. De kleine, meestal grijze scheepjes - de ’little grey devils’- van onder de vijfhonderd ton sleepten het hout voor de Nederlandse bouw vanuit Scandinavië, maar vervoerden ook talloze andere ladingen naar een steeds verder uitwaaierend Europees vaargebied. Een groot voordeel was dat de kleine kustvaarders de rivier op konden varen, zodat de lading soms ver landinwaarts gebracht kon worden. 

De coasters kregen vaak nog een tweede leven in het Caribisch gebied. Zo staat in de expositie ook het model van de coaster Oosterdiep. Deze liep in 1990 bij de Kleine Antillen op de rotsen en is nu een geliefd doel voor duikers. 

De kunstenaars waarvan werk te zien is, maakten in 1961 een of meerdere reizen met een Groninger kustvaarder om de kustvaart in al zijn facetten in beeld te brengen. Het resultaat van de reis werd in 1961-1962 in het Groninger Museum geëxposeerd en was als reizende tentoonstelling ‘Ku(n)stvaart’ op meer dan twintig locaties te zien.

Zestig jaar later is ‘Met het zout van de zee’ een deel van het werk vanuit publieke en particuliere collecties weer bijeengebracht en aangevuld met werk uit eigen de collectie en foto’s van kustvaarders uit die tijd. In de filmzaal in het museum is de in 1962 gemaakt film ‘Vrije Vaart’ te zien. 

Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag, zondag en maandag van 13.00 tot 17.00 uur.

Schilderij Jan van der Baan, Sloependek van een Groninger Coaster. Coll. Museum aan de A Groningen.
Coaster Ali, rederij Bakker bij Foxhol, coll. Veenkoloniaal Museum Veendam.
Schilderij Jan van der Zee. Een Groninger coaster in een Noorse haven Coll. Museum aan de A Groningen.