De ambassadeurs Aiga Liepina (links) en  Claudia Pieterse openen   de expositie met het ontsteken van een vuurtje.
De ambassadeurs Aiga Liepina (links) en Claudia Pieterse openen de expositie met het ontsteken van een vuurtje.

Veenkoloniaal Museum opent expositie in de Letse hoofdstad Riga

Algemeen

VEENDAM - het Veenkoloniaal Museum heeft in de Letse hoofdstad Riga de expositie Groningen - Riga, de klassiek verbinding geopend.

De door het Veenkoloniaal Museum en de alumnivereniging van de AKKA samengestelde expositie werd officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in Riga, Claudia Pieterse, en de Letse ambassadeur in Den Haag, Aiga Liepina. De expositie is tot en met 31 augustus in het Mencendorfa Nams Museum in Riga te zien. De opening was volgens museumdirecteur Hendrik Andries Hachmer zeer succesvol en de ambassadeurs waren vol lof.

Oostzee

De kunstenaars van de AKKA lieten zich voor deze tentoonstelling inspireren door de verhalen die in het Veenkoloniaal Museum te zien zijn. De bloei van de Veenkoloniale zeevaart in de 19e eeuw, toen honderden zeeschepen uit plaatsen als Sappemeer, Zuidbroek Veendam, Wildervank en Oude- en Nieuwe Pekela richting de Oostzee voeren, de houthandel, de turfvaart en de contacten tussen de burgers, zorgden voor inspiratie en een bont pallet aan werken.

Samenwerking sinds 2006 

Het Veenkoloniaal Museum werkt sinds 2006 samen met diverse Letse musea en er zijn diverse mooie projecten uit ontstaan. Het volgende project is een expositie met als titel Hollandmania, die in samenwerking met het Riga Art Nouveau Museum in Veendam zal worden georganiseerd. Tegelijkertijd zal in Veendam een tentoonstelling over Jugendstil in Oost-Groningen te zien zijn die, als het mee zit, een jaar later in het Riga Art Nouveau Museum zal worden gepresenteerd.